diana column maatjesDiana Huurman, projectmedewerkster bij Jong Perspectief vanaf het eerste uur, klimt in de pen om de lezers van Zoetermeer Actief te vertellen over het bijzondere werk wat Stichting Jong Perspectief o.a. doet voor de Zoetermeerse jeugd. Vandaag over: Steun in moeilijke tijd.

Werken bij Jong Perspectief is niet een gewone 9 tot 17 uur job. In geen enkel opzicht. Soms is er opeens iets wat je aandacht vraagt en schiet je gevoelsmatig in beschikbare tijd als projectmedewerkster tekort. Onlangs stond de tijd stil voor een jongere uit ons project. Na een ziekbed van zijn vader kwam toch het moment dat ze echt afscheid van elkaar moesten nemen. Natuurlijk is dit een familie aangelegenheid en staan wij als project op afstand maar dit nijpende verdriet dringt ook bij ons binnen. Dit kun je niet op gepaste afstand houden, want het is nou eenmaal mensenwerk wat wij doen. We delen dit met elkaar als team en kunnen alleen maar hopen dat het gezin deze moeilijke tijd kan doorstaan.


In dit geval was de jongere al een paar maanden gekoppeld aan een mentor en het is toch fijn dat deze stabiele contactmomenten ‘gewoon’ door kunnen gaan. De jongere krijgt zo weer een ritme en kan de draad weer oppakken, maar het neemt niets weg van het verdriet en het gemis. Ook onze vrijwilliger is aangedaan door deze vreselijke omstandigheden waar het gezin mee te maken heeft. “Als ik binnen kom voel ik het verdriet hangen als een grijze deken in de kamer”, aldus de vrijwilliger. Maar toch wordt er ook juist gelachen en gewerkt aan de planning voor school voor de week die komen gaat. Uiteindelijk is dit wat je kunt doen als thuismentor voor deze brugklasser!


Op school praat hij niet met zijn vrienden over het overlijden van zijn vader. Maar dat vindt hij prima, want thuis kan erover worden gesproken en school is gewoon school. De vrijwilliger haalt begripvol zijn schouders op en knikt. “Tja, ik snap dat wel van je. Het is ook wel slim. Want dan heb je daar een plek waar je eigenlijk een beetje naartoe vlucht om er niet aan te hoeven denken de tijd dat je op school bent. Ja toch?!”


De vrijwilliger checkt nog even bij ons of hij met deze opmerking wel het juiste heeft gezegd tegen een jongere die moet rouwen. Nou ik kan je zeggen; ik ben iemand die altijd wel een woordje klaar heeft, maar toen zat ik wel even met mijn bek vol tanden. Hier past namelijk geen correct antwoord. Hier gaat het niet om goed of fout, hier gaat het om dieper dan diep gaan. En dan ben je voor mij een topper als je als vrijwilliger bij het weggaan een hand op de schouder van je mentor leerling legt en zegt; “je vader zou trots op je zijn geweest”. Met een brok in mijn keel sluit ik ons telefoongesprek af.

 

Stichting Jong Perspectief is altijd op zoek naar mensen zoals JIJ! ‘Gewone’ mensen die het leuk vinden om met een jongere op pad te gaan en leuke dingen met elkaar te ondernemen of als thuismentor een kind te begeleiden bij de start op de middelbare school.
De wachtlijst staat vol jongeren die op een maatje/thuismentor wachten, neem contact op met Jong Perspectief via www.jongperspectief.nl  of bel 079-7502233.

-advertenties-

-goede doel-