patmos 3In de straatnaam van de week gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week Patmos in de wijk Oosterheem.

 

patmos 1 patmos 2

 

 Betekenis van de straatnaam 

patmos kaartPatmos is een Grieks eiland van 34 km2, gelegen in de Egeïsche Zee. Het eiland is ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Er wonen zo’n 3000 mensen.

Volgens de overlevering werd Johannes naar dit eiland verbannen. Hier zou hij het Bijbelboek Openbaringen geschreven hebben, waarin de Apocalyps wordt aangekondigd. Daarom staan er ook veel kloosters op dit heilige eiland. Niet alleen heeft Johannes er zijn ballingschap doorgebracht, ook in de Griekse mythologie neemt het eiland een plaats in. Zeus heeft het eiland aan zijn dochter Artemis gegeven.

 

Griekse mythologie

Toen Koning Agamemnon na tien jaar terugkwam uit de Trojaanse oorlog, werd hij vermoord door zijn vrouw Klytaimnestra terwijl hij een bad nam. Zij had het met een jongere broer van Agamemnon aangelegd. Dochter Elektra was zeer boos over dit verraad en spoorde haar jongere broer Orestes aan om hun moeder te vermoorden. Een vadermoord kon namelijk niet ongewroken blijven.

Patmos strandOrestes werd na de moord op zijn moeder achtervolgd door de Furiën, de wraakgodinnen. Hij had namelijk een bloedverwant vermoord. Orestes schuilde op het eiland Patmos, waar hij een tempel voor Artemis bouwde. De jachtgodin riep de Furiën terug en Orestes kon weer gewoon verder gaan met leven.

Op de plek van de tempel voor Artemis, staat nu het Johannietenklooster. Het werd in 1088 gebouwd, vlak naast de Grot van de Apocalyps waar Johannes zijn Openbaringen geschreven zou hebben. De grot en het klooster zijn de grootste bezienswaardigheden van het eiland Patmos. Beiden staan op de Werelderfgoedlijst.

Bekijk hier een toeristisch filmpje van het eiland:

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-