IMG 9841Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze nieuwe serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk: Melite.

IMG 9845In het water langs de Van Leeuwenhoeklaan, hoek Jacob Leendert van Rijweg staat dit beeld van kunstenaar Richard van de Koppel. Hij maakte het beeld in 2014, in opdracht van de gemeente Zoetermeer.

Het beeld stelt een vrouwfiguur voor die het water in duikt. Vanaf de waterlijn verandert het lichaam in een bloemvorm. De verhalen uit het boek ‘Metamorfosen’ van de Romeinse dichter Ovidius boden de inspiratie voor het werk Melite. Deze verhalen gaan over metamorfosen, ofwel gedaanteverwisselingen. De onbereikbaarheid van de schone nimf benadrukt hij door haar midden in het water te plaatsen.

Kunstenaar Richard van de Koppel vindt de verhalen van dichter Ovidius fascinerend: “Hier komen bijzondere wezens zoals waternimfen, boomnimfen en bronnimfen in voor. Het zijn bijzondere wezens, vaak prachtige vrouwen, die innig in- en met de natuur leven en zich op zeldzame momenten laten zien. Melite is een waternimf. Ze is een onbereikbare schoonheid. Je kunt naar haar kijken, maar niet bij haar komen. Ze is als water in je handen. Daarom gaf ik haar weer op het moment dat ze het water induikt en van vorm verandert.”

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Dit kunstwerk komt voor in de eerste route door het stadscentrum. informatie: de route is 2,5 kilometer met het start- en eindpunt in het Stadhuis-Forum, Stadhuisplein.

Tekst: Rita Soutendijk

Foto’s: Miroslav Buhac

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-