IMG 9853 copyZoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze nieuwe serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk: Fluitspelend meisje.


Het Fluitspelende meisje vind je op het Promenade Plein, midden tussen de winkels van het Stadshart. Ze staat op een bronzen voetplaat die weer op een hoge natuurstenen sokkel rust. Het meisje is volledig verdiept in haar fluitspel en lijkt de blikken van het voorbijkomende publiek niet eens op te merken.


IMG 9850 copyHet beeld, gemaakt van brons, is van kunstenaar Tineke Bot. Zij maakte veel bronzen vrouwenfiguren, vaak bezig met alledaagse handelingen als fietsen of de was doen. Het beeld is zeer donker gepatineerd, waardoor de details in bijvoorbeeld het gezicht van het meisje wat wegvallen.
Fluitspelend meisje is gemaakt en geplaatst in 1985. Kunstenares Tineke Bot maakt vooral figuratieve, bronzen beelden, waarbij lichaam en spiritualiteit van de mens centraal staan. Ze startte als autodidact en leerde later beeldhouwen van Mari Andriessen en bronsgieten bij bekende Nederlandse bronsgieters. Van Bob Hoope leerde ze tekenen en schilderen.


Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw was zij aanvankelijk actief in de omgeving van Hilversum, maar vanaf 1995 werkte en exposeerde zij ook veel in het zuidoosten van Frankrijk.

Muze Tineke Bot Heerenweg Heiloo 1
In Heiloo staat een beeldje van een fluitspelend meisje dat heel erg op het Zoetermeerse meisje lijkt, maar toch net even anders is. De 'Muze' van Heiloo is ook gemaakt door Tineke Bot, maar dit beeld werd vervaardigd in 1978.

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Dit kunstwerk komt voor in de eerste route door het stadscentrum. informatie: de route is 2,5 kilometer met het start- en eindpunt in het Stadhuis-Forum, Stadhuisplein.

Tekst: Rita Soutendijk

Foto’s: Miroslav Buhac
Foto beeld Heilo: Door Brbbl - Eigen werk, CC BY-SA 3.0

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-