20140102 8993Vraagt u zich wel eens af wat een Zoetermeerse straatnaam betekent? Welk verhaal zit er achter dat blauwe straatnaambord? In de straatnaam van de week gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week: Hickoryhout in Rokkeveen.

 

20140102 8994  20140102 9059 

Betekenis van de straatnaam

hickoryHickory is een boom uit de okkernootfamilie (Juglandaceae) die negentien soorten bevat. De botanische naam is Carya. De boom groeit in de VS, Mexico, China en Indochina. De boom geeft bloemen, die als geel-groene katjes bij elkaar staan. Het hout is bijzonder sterk en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld trommelstokken en handbogen.

 

Achtergrondinformatie

De Hickoryboom heeft een geveerd blad, dat lijkt op een vogelveer. De boom geeft bolvormige of ovale noten met een diameter van 1,5 tot 3 cm. De Hickoryboom verliest haar blad in het najaar. De bestuiving gaat door de wind, maar zelfbestuiving kan de boom niet. In het voorjaar gaan de bloemen van deze boom open. De boom kan 18 tot 36 meter hoog worden. De boom is voor veel vlinderlarven een voedselbron.

Het hout is erg sterk en veerkrachtig en wordt gebruikt als steel voor een hamer of handbijl, maar ook voor een handboog of trommelstokken. Ook is het door zijn hardheid geschikt als houten vloer.

Bij het verbranden geeft dit hout een dikke zware rook en het wordt door BBQ liefhebbers gebruikt als rookhout.

 

Geveerd blad

Meer informatie

 https://nl.wikipedia.org/wiki/Carya

 bbq-helden.nl/soorten-rookhout-gebruiken/

 

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Mark Neijssel  

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-