Einsteinlaan11U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Albert Einsteinlaan in Rokkeveen.

 

Einsteinlaan2  Einsteinlaan7 

 

albert einstein 191244Einstein wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis. Indirect is hij verantwoordelijk voor o.a. de televisie, de digitale camera, GPS en de mobiele telefoon. Hij is geboren in Duitsland in 1879. Met zijn werk heeft hij de basis gelegd voor de kwantummechanica en met zijn relativiteitstheorie ontketende hij een revolutie in de natuurkunde. In het dagelijks leven is de naam Einstein synoniem geworden met grote intelligentie. Albert Einstein ontving in 1921 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn verklaring van het foto-elektrisch effect.

In de tijd dat Einstein leefde, bestond de computer nog niet om theorieën op uit te proberen. Maar Einstein had een zeer sterk ruimtelijk inzicht waardoor hij in zijn gedachten theorieën uitprobeerde. Dat had bijna hetzelfde effect. Nadat hij op 76-jarige leeftijd overleed, in 1955, heeft een patholoog de hersenen van Einstein verwijderd voor onderzoek. Deze patholoog, Thomas Stoltz Harvey, kon met de middelen van toen echter niets bijzonders ontdekken aan de hersenen en bewaarde ze in zijn laboratorium. In 1999 onderzocht een onderzoeksteam de hersens opnieuw en ontdekte hier iets opvallends aan. Het deel van de hersenen dat men gebruikt voor ruimtelijke herkenning, bewegingsinzicht en wiskundig denken, was bij de wetenschapper vijftien procent groter. Einstein had bijna letterlijk een wiskundeknobbel.

Einstein heeft mogelijk een dochter gekregen, maar over haar lot is niets bekend. Ook heeft hij twee zoons gekregen. Zijn jongste zoon is als psychiatrisch patiënt op 55-jarige leeftijd kinderloos gestorven. Zijn oudste, Hans Albert, is professor in de hydraulica geworden.

 

Bron: Einstein zelf 

Bron: Ruimtelijk inzicht

Bron: Revolutie

Bron: Uitvindingen indirect

 

Alle Straat in Beeld vindt u hier: https://www.zoetermeeractief.nl/toerist-info/straat-in-beeld

Tekst: Shirley Weemeijer

Foto's: John Slotboom

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-