20140701 20640Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Salonikistraat in het Stadscentrum.

Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

De Salonikistraat verwijst naar de Griekse gemeente Thessaloniki.

Thessaloniki is de tweede stad van Griekenland en de hoofdstad van Centraal-Macedonië. Eigenlijk is Thessaloniki een fusiegemeente in de Griekse bestuurlijke regio Centraal-Macedonië. Vaak wordt Thessaloniki kortweg Saloniki genoemd. Een andere historische naam voor de stad is Salonika of Salonica. Thessaloniki is ongeveer in 315 v.Chr. gesticht door Kassandros, koning van Macedonië, die de plaats noemde naar zijn vrouw Thessalonikè, een halfzuster van Alexander de Grote, die op haar beurt door haar vader Philippus II van Macedonië vernoemd was naar de overwinning (nikè) die hij in Thessalië had behaald.

20140701 20641  20140701 20645 

Bijzonderheden:

- De stad maakte deel uit van het Romeinse Rijk, het Byzantijnse rijk en het Ottomaanse rijk.  white tower of thessaloniki
- Enkele bekende monumenten zoals de Lefkos Pyrgos (Witte Toren) en de Modiano (de overdekte markt) zijn hier te vinden. De Witte Toren wordt vaak gezien als het symbool van de stad.
- Vanaf 1500 vestigden zich veel joden in de stad, vluchtelingen van de toenmalige geloofsvervolgingen in Spanje, wat ervoor zorgde dat Thessaloniki korte tijd een van de grootste joodse centra in de wereld was.
- In 1978  richtte een aardbeving aanzienlijke schade aan de stad aan.
- In Thessaloniki zijn ook vele historische kerken. De beroemdste kerken zijn de kerk van Agios Dimitrios en de kerk van Agia Sofia. De Agios Dimitrios is in 1917 afgebrand maar werd nadien volledig gereconstrueerd en mag zich nu de grootste kerk in Griekenland noemen met afmetingen van 55 x 33 meter.

Verder lezen:

- Thessaloniki Wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Thessaloniki_(stad)
- De Witte Toren in Thessaloniki
https://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_Toren_(Thessaloniki)
- Hagios Demetrios
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hagios_Demetrios
- Beelden van de stad - Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=P-AtZO0P4ts

Tekst: Tom Blok 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-