HM van Randwijkhove 5

U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: H.M. van Randwijkhove in Buytenweg.

HM van Randwijkhove 2 HM van Randwijkhove 6

Betekenis van de straatnaam
van randwijk-biografie
Hendrik Mattheus (Henk) van Randwijk was een verzetsleider tijdens de tweede wereldoorlog en was mede-oprichter van Vrij Nederland. Tijdens de oorlog was hij de hoofdredacteur van Vrij Nederland. In 1942 werd hij opgepakt door de Duitsers, maar hij wist de Duitsers wijs te maken dat hij op grond van geloof nooit wat met Vrij Nederland te maken kon hebben. Na zes weken werd hij vrijgelaten en werd hem verteld: "U bent óf onschuldig, óf de grootste leugenaar die er bestaat."

Aftreden
In 1948 moest hij zich terugtrekken als hoofdredacteur van Vrij Nederland, na zijn pleidooi voor de onafhankelijkheid van Indonesië, wat hem veel abonnees kostte. Gerard Mulder en Paul Koedijk schreven en publiceerden in 1988 een biografie over hem.

Meer informatie
Op deze website  zijn originele stukken van H.M van Randwijk te lezen.
nl.wikipedia.org/wiki/Henk_van_Randwijk

Locatie

  {phocamaps view=map|id=35}

 Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Lucia van den Brink, foto's: Kees van Veen

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-