yara ledschermOp de Olympische Spelen in Pyeongchang won de Zoetermeerse shorttrackster Yara van Kerkhof Zilver op de 500 meter en brons met de relay-ploeg. IJsvereniging Zoetermeer (YVZ) is trots, met man en macht wordt er momenteel gewerkt aan de huldiging van Yara, op woensdag 28 maart.

"Iedereen is welkom om Yara in levende lijve in actie te zien tijdens de training met onze jeugd!" vertelt Daan den Hertog van YVZ. "Hoe vaak maak je een dergelijke gebeurtenis mee?"

Op zesjarige leeftijd is Yara bij YVZ begonnen met langebaan schaatsen in de toenmalige PWA-hal. Ze is ooit gestart op houtjes omdat er voor haar kleine voetjes nog geen maat schaatsen bestonden. Haar ouders hebben toen speciaal een paar schaatsjes laten maken in haar maat. Dit blijkt nu toch een prima idee geweest te zijn. Al snel heeft Yara de keuze voor het shorttrack gemaakt. Als pupil won zij al veel wedstrijden en samen met haar zus Sanne heeft zij heel wat shorttrack avonturen beleefd, zowel in Nederland als ver erbuiten.

Als junior reed ze diverse buitenlandse wedstrijden, zoals de Star Class competitie, en heeft zij meegedaan aan het Europees Kampioenschap voor Junioren. "Van Kerkhof wist op jonge leeftijd al dat ze ooit Olympisch kampioen wilde worden. Maar tot nu toe werd ze dat helaas niet”, vertelt shorttracktrainster Saskia van der Broek. “Ze belandde meerdere keren nét naast het podium. Toch hield ze vol. Ondanks de tegenslagen is Yara altijd gedisciplineerd en gedreven gebleven. Het is een doorzetter!”

In het seizoen voor de Olympische Spelen van Vancouver in 2010 is Yara naar Heerenveen verhuisd om zich bij de Nationale selectie te voegen. Ze woonde daar samen met haar zus die inmiddels een paar jaar geleden, gedwongen door blessures, afscheid nam van de shorttracksport. Samen hebben ze vele uren van trainen achter de rug en heeft zij ook nog een studie bewegingswetenschappen weten af te ronden. Dit getuigt allemaal van heel veel doorzettingsvermogen en gedrevenheid die ondersteund wordt door haar ouders.

De lijst van medailles die Yara behaald heeft is er één om trots op te zijn. Het accent lag eerst iets meer op de aflossing dan individueel. Wie kan zeggen dat hij vijf keer Europees Kampioen Aflossing Shorttrack is geweest, twee maal zilver heeft behaald op de Wereld Kampioenschappen en ook individueel diverse medailles bij de World Cups heeft opgeëist. Vorige maand zorgde Yara nog voor een verrassing op de Europese Kampioenschappen in Dresden door zilver te behalen bij de 1500m individueel. Sterker nog, afgelopen week heeft Yara wederom zilver behaald met de relay-ploeg op het WK in Montréal. Iets waar heel Zoetermeer trots op mag zijn en heel veel redenen om Yara woensdag 28 maart de eer te geven die ze verdient.

De huldiging vindt plaats op woensdag 28 maart van 18.15 uur tot 19.30 uur in de Silverdome (ingang Noord) aan de Van der Hagenstraat 20 te Zoetermeer.

-advertenties-

-goede doel-