Voetbal - Vooraf was het duidelijk dat DSO een lastige tegenstander had aan Lugdunum uit Leiden, de ongeslagen koploper in de tweede klasse C. Naast een goede tegenstander zit DSO ook nog met de nodige teleurstellingen van de afgelopen verloren wedstrijden.

Verliezen van een koploper die tot afgelopen zaterdag pas twee verliespunten had, is geen schande, maar nu was DSO zeker niet kansloos tegen het ongeslagen Lugdunum. Ervaring was zaterdag het sleutelwoord; de Leidse ploeg heeft een aantal spelers binnen de gelederen met veel ervaring en slimmigheden waarmee het de tegenstanders weet te bespelen.

Van tevoren was al duidelijk dat het Zoetermeerse DSO een moeilijk weekend te wachten stond. Tegenstander was het Leidse Lugdunum, dat ongeslagen koploper is in de tweede klasse C. Voor aanvang van de wedstrijd was het onderlinge verschil tussen beide ploegen tien punten. DSO is inmiddels afgezakt naar de achtste positie en zit ook niet meer in het KNVB-toernooi, want vorig weekend werden de Zoetermeerders na het nemen van strafschoppen uitgeschakeld.

DSOleiden1

Dylan Ligeon gaat er stevig in bij een Lugdunum speler

DSO was eigenlijk aan haar stand verplicht om een goed resultaat neer te zetten tegen zondag derdeklasser ASC uit Oegstgeest, maar na negentig minuten spelen was er geen winnaar en moesten strafschoppen uitmaken wie de volgende ronde mag gaan spelen in dit toernooi. Dat werd uiteindelijk ASC, opnieuw een teleurstelling voor de mannen van trainer Soekhai. Zijn ploeg zit in zwaar weer, maar blijft de steun houden van de technische staf. De resultaten van de afgelopen weken waren echter wel aanleiding om de neuzen eens bij elkaar te steken en in de afgelopen week hebben spelers en staf de seizoenstart geëvalueerd. De laatste competitiewedstrijd tegen RCL werd nipt verloren.

Lugdunum verspeelde tot dit weekend nog maar twee punten en ook zaterdag kwam de equipe van trainer Jan Wansink als winnaar van het veld. Met zeer verzorgd opbouwend spel, onder leiding van captain Tim de Cler, controleerde De Leidse ploeg de wedstrijd. Toch ging het hunj zaterdag niet heel gemakkelijk af en bood de thuisploeg voldoende tegenstand. Dit bleef het doen tot het laatste fluitsignaal. Toch kregen de gasten geen uitgespeelde kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De grootste mogelijkheid van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Halverwege de eerste helft haalde Chris Tolman van zo’n dertig meter hard uit op het doel van Lugdunum. De Leidse doelman Kevin Wassenaar moest gestrekt de hoek in, maar de bal spatte via het aluminium weer terug het veld in. De eerste kansen voor Lugdunum ontstonden eveneens pas halverwege de eerste speelhelft.

DSOleiden2

Warhel Spinadari vecht duel uit met Arash Latifi (Lugdunum)

Na de thee zag het publiek eenzelfde spelbeeld. Na tien minuten kreeg Sergio Edmund Vrede onverwachts de bal voor zijn voeten na een misverstand in de Zoetermeerse verdediging. Zijn schot werd gekeerd door de Zoetermeerse sluitpost Rodger Takken en de rebound leverde uiteindelijk niets op. In de zestigste minuut was Martijn van Leeuwen dan toch succesvol voor Lugdunum. Van Leeuwen zag de DSO-doelman ver voor zijn doel staan en lobte de bal, ook nog ‘gedragen’ door de wind, binnen de palen: 0-1. In het laatste kwartier probeerde de thuisploeg meer druk te zetten, maar de gasten kwamen hierdoor niet echt in de problemen. Scheidsrechter Alfred Sturz moest in de laatste fase van de wedstrijd meerdere keren naar zijn borstzak grijpen. In totaal trok hij vijf keer de gele kaart en eenmaal rood.

DSO, inmiddels afgezakt naar een tiende plaats, zal moeten waken dat het niet in de gevarenzone gaat komen. Er staat voor de komende weken nog een aantal zware wedstrijden op het programma voor DSO met de nummers 2, 3 en 4 van de ranglijst. Volgende week is SVC’08 met trainer Corné van Doorn te gast op sportpark Bentwoud.

De eindstand: DSO - Lugdunum, uitslag 0-1

Foto's en verslag: Eric de Wit