Voetbal - Na een zeer matige eerste helft wist DSO zich in de tweede helft goed te herstellen en ging het met de volle winst naar huis. Even dreigde voor de Zoetermeerders eenzelfde scenario als vorig jaar toen de ploeg in de laatste fase van de wedstrijd een voorsprong uit handen gaf. Dit keer hield de verdediging stand en werd de eerste overwinning van dit seizoen binnengesleept.

Een enigszins beladen wedstrijd was het voor de equipe van DSO-trainer Faizel Soekhai in Leiden. Vorig seizoen gaf zijn ploeg in de laatste fase van de wedstrijd de punten cadeau aan DoCoS. Het was een uiterst moeilijke wedstrijd waarbij DSO-spits Mike Montanus ‘bewust’ uit de wedstrijd werd geschopt. Montanus stond nu langs de lijn en is nog steeds herstellende van een kruisbandoperatie. Het was goed om te zien dat diezelfde Montanus nu na ruim negentig minuten spelen met een brede glimlach zijn medespelers feliciteerde met de overwinning. Ook teamcaptain Jay Weber, eveneens herstellende van een knieoperatie, was aanwezig om zijn ploeg aan te moedigen.

De technische staf van de Zoetermeerders wordt vanaf het begin van het seizoen geplaagd door langdurige blessures van een aantal vaste basisspelers. Het is hierdoor genoodzaakt jonge, nog onervaren, maar talentvolle spelers op te stellen. De Leidenaren begonnen met één punt voorsprong aan de vierde competitiewedstrijd. Vorige week werd verloren van de huidige koploper Lugdunum. DSO liet tot nu toe zes kostbare punten liggen. Aangezien beide ploegen de aansluiting wilden behouden met de top drie, beloofde het van tevoren een spannende wedstrijd te worden. Op het zonnige sportpark begon DoCoS sterk aan de wedstrijd en was het na twintig minuten spelen al diverse keren dichtbij een voorsprong. DSO daarentegen speelde een zeer matige eerste helft en bleek niet bij machte om onder de druk van de thuisploeg uit te komen. DoCoS, dat ook het fysieke duel niet uit de weg ging, kwam pas tien minuten voor het einde van de eerste helft op een verdiende voorsprong.

De ploeg van trainer Nico van der Salm had zich al eerder moeten belonen, maar de opgelegde kansen werden niet benut. Vooral Christiaan van Empel had veel kansen nodig voor hij zijn ploeg in de 35e minuut op voorsprong schoot. Op slag van rust kreeg de staf van DSO een nieuwe tegenvaller te verwerken. Chris Tolman, die na lang blessureleed weer deel uitmaakt van de selectie, moest met een enkelblessure het veld verlaten.

DSOwint

Spanning

Na de ‘thee’ zag het publiek een anders spelend DSO. Vanaf de eerste minuut werd de druk opgevoerd en dit resulteerde in de aansluiting binnen een kwartier door een treffer van Jeroen Heijdt. DoCoS kon het spel niet meer bepalen zoals het in de eerste helft deed waardoor er meer kansen kwamen voor DSO. Na een klein half uur spelen werd dit harde werken beloond met de 2-1 voorsprong. Tim Lamboo scoorde zijn vierde treffer van het seizoen. Toch was het nog niet voldoende voor de mannen van Soekhai, want de ploeg bleef goed voetballen het creëerde de ene kans na de andere. Met nog een kwartier te spelen kwam de bal na een doorkopactie van Tim Lamboo voor de voeten van Chris Hagi, die vrij kon doorlopen en de bal langs de uitlopende doelman Mitchel van Abswoude schoot, 1-3. DoCoS wist dat het iets moest doen om nog kans te maken op een gelijkspel of meer. Alle ballen werden vervolgens hoog voor het Zoetermeerse doel ‘gepompt’ en nadat Lars de Ridder in de vijftigste minuut de 2-3 binnenschoot, beleefde de Zoetermeerse verdediging nog een aantal spannende momenten. Lars de Ridder had in de slotminuten de grootste mogelijkheid om het felbegeerde punt binnen te slepen, maar hij schoot de bal hoog over.

Na ruim negentig minuten spelen was de eerste overwinning voor DSO een feit en houdt het zicht op de bovenste plaatsen van de ranglijst.

Tekst en foto: Eric de Wit