Houdt u van hardlopen, zwemmen, fietsen of wandelen? Kom dan op zondag 24 september naar de Geuzendag en sport mee. Diverse sportverenigingen organiseren op deze gezellige familiedag verschillende sportactiviteiten. In de Dorpsstraat vinden vanaf 10.30 uur diverse sportieve en muzikale activiteiten plaats. Deze dag staat in het teken van een sportieve strijd om 'de eer en de penning'.

De Geuzendag begon 15 jaar geleden met een autoloze zondagloop. Sinds de 9e editie heet het de Geuzenloop. Door de jaren heen sloten diverse sportverenigingen zich aan bij dit evenement, waardoor het tegenwoordig de Geuzendag wordt genoemd. De sportverenigingen Road Runners Zoetermeer (RRZ), Toervereniging Zoetermeer ’77 (TVZ’77), Sportief Wandelgroep Zoetermeer (SWZ), Zwemvereniging Zoetermeer (ZVZ) en SkiClub Zoetermeer hebben hun koppen weer bij elkaar gestoken om van deze jaarlijkse traditie een groot succes te maken. Vanaf 10.30 uur vinden er diverse sportieve en muzikale activiteiten plaats in de Dorpsstraat. Er treden op de dag diverse bands op. Ook zijn er diverse activiteiten voor kinderen, een springkussen en diverse informatiestands.

 

De Geuzen

De Geuzendag Zoetermeer vindt altijd plaats op de laatste zondag van de maand september. Bij de Slag bij Zoetermeer vielen de Geuzen (Nederlandse edelen en tegenstanders van de Spaanse koning Filips II) op 17 september 1574 bij Zoetermeer via het water de Spaanse troepen aan. Een vloot met 800 man, onder leiding van de admiraals Lodewijk van Boisot en Adriaan Willems, veroverde de Voorweg van de Spaanse troepen, onder leiding van Francisco de Valdez. Op advies van onder andere de Zoetermeerse scheepstimmerman Wolfert Adriaenszoon koos het geuzenleger een route richting Leiden. Een aantal weken later, op 3 oktober, kon Leiden ontzet worden.

 

De Geuzenloop

Dit jaar viert de Geuzenloop een jubileumjaar. Road Runners Zoetermeer organiseert voor de 15e keer de Geuzenloop Zoetermeer. De start is op de Pilatusdam en de finish is bijna 200 meter verderop in de Dorpsstraat ter hoogte van CLASS by Jofel. De parkoersen van de 5, 10 en 21,1 kilometer gaan dwars door 'Oud Soetermeer' en 'Nieuw Zoetermeer', met hierin opgenomen het voormalige Floriadeterrein en het Balijbos.

 

fietsenFietsen

Toervereniging Zoetermeer ’77 biedt de deelnemers drie mooie routes aan, één van 34 km met een optie voor verkorting tot 25 km, één van 50 km en 75 km. Deze Geuzenfietstochten zullen zoveel mogelijk over wegen gaan in het gebied van de opmars van de geuzen via Zoetermeer naar Leiden en door het onder water gezette gebied vanaf de Schielandse Hoge Zeedijk. Ook is er een familievriendelijke tocht uitgezet voor iedereen met een MTB / ATB fiets. Uiteraard zitten er ook uitdagende lusjes in en deze worden goed aan gegeven.

 

Wandelen

Sportief Wandelgroep Zoetermeer zet een familie-route van 12,5 km uit en een recreatieve-route van 25 km. Dit jaar gaat de 25 km nordic02tocht richting Leiden en de Vlietlanden en raakt de grens van toenmalige Spaanse bolwerk. De route van 12,5 km is een leuke route binnen de grenzen van Zoetermeer. De SkiClub Zoetermeer doet dit jaar voor het eerst mee met de Geuzendag. De NordicFit afdeling organiseert twee mooie nordic walking routes van 5 en 12 km. De start- en finishlocatie is bij de stand van de Skiclub Zoetermeer, voor het Grieks Restaurant Odysseus in de Dorpsstraat.


Zwemmen

Zwemvereniging Zoetermeer organiseert zwemafstanden. Deelnemers kunnen kiezen uit de Geuzenzwemmijl (64 banen van 25 meter), de halve Geuzenmijl (32 banen van 25 meter) of de kwart Geuzenmijl (16 banen van 25 meter). De locatie is zwembad De Veur, Prismalaan 40 in Zoetermeer (wijk Rokkeveen). De verzameltijd is 13.45 uur in de hal van het zwembad. Het Geuzenzwemmen kan tussen 14.00 uur en 16.00 uur in het wedstrijdbad.

 

GeuzenNordic-Walking

De SkiClub Zoetermeer e.o. doet dit jaar voor het eerst mee met de Geuzendag. Als nieuwkomer bij dit mooie evenement presenteert de NordicFit afdeling twee Nordic Walking routes, één van ongeveer 5 km en één van ongeveer 12 km. Bovendien zullen zij bij de stand in de Dorpsstraat clinics voor NordicFit en SneeuwFit verzorgen.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de activiteiten die op de Geuzendag plaatsvinden of wilt u zich aanmelden voor een van de sportactiviteiten? Kijk dan op www.geuzendag.nl

Foto’s: www.geuzendag.nl

-advertenties-

-goede doel-