schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis NK Schaken: NK1963 voor Frans Kuijpers

 

Het NK schaken 1963 werd weer in Den Haag gehouden. Landskampioen Tan kon wegens ziekte zijn titel helaas niet verdedigen. Dat betekent dat vooraf grootmeester Jan Hein Donner werd gezien als de grote favoriet. Ander opmerkelijk nieuws was dat er om de baard van grootmeester Donner wordt geschaakt. Omdat hij twee jaar geleden zijn landstitel verloor aan Tan, heeft Donner sindsdien uit wrok zijn baard laten staan en die wil hij weer graag afscheren. Veel oude namen uit voorafgaande jaren komen we nu niet meer tegen, het NK is behoorlijk verjongd, met eveneens een kans voor drie veelbelovende nog heel jeugdige jongeren: Kuijpers, Zuidema en Van Oosterom. In de eerste drie ronden kwam Donner niet verder dan remises tegen Langeweg en Zuidema, maar hij won wel van Henneberke die de tijd overschreed. De Delftse student Frans Kuijpers van 22 jaar verzamelde 5 uit 6. Alleen tegen Donner kwam hij slechter te staan, na afbreken verloor hij uiteindelijk. Opmerkelijk was de aantrekkelijke winst, mat in drie, van Van den Berg op Hoogendoorn (flits 2). “Donner raakt achter op Frans Kuijpers” was een heel slechte kop in een krant die het overzicht kwijt was door alle afgebroken partijen. Toen die allemaal uitgespeeld waren bleek halverwege het toernooi Frans Kuijpers nog steeds op de eerste plaats te staan met 5 uit 6, gevolgd door Donner met 4,5 en het “peloton” redelijk ver daarachter met 3,5. Dus het verdere toernooi was vooral een duel tussen Kuijpers en Donner, waarbij Donner steeds verder achteropraakte. Eerst door nog een remise en vervolgens verloor hij verrassend van Sarink, zodat Donner na de tiende ronde nog gezelschap kreeg van Van den Berg op de tweede plaats. Maar in de laatste ronde speelde Van den Berg remise tegen Henneberke, terwijl Donner won van De Rooij en zodoende toch nog alleen op de tweede plaats eindigde.

Eindstand: 1. Kuijpers 9 uit 11; 2. Donner 7,5; 3. Van den Berg 7; 4/5 Langeweg en Zuidema 6; 6/7 Bergsma en Van Oosterom 5,5; 8. Henneberke 5; 9. De Rooij 4,5; 10. Sarink 4; 11. Te Velde 3,5; 12. Hoogendoorn 2,5. Lodewijk Prins hield in zijn rubriek in Het Parool een mooie schaakbloemlezing van een aantal partijen uit dit toernooi, ook als bron voor beide flitsen.

                         

                                   Na Dxh7                                           na h3xg4
sarink kuijpers 1963 hoogendoorn vd berg 1963

 

Sarink – Kuijpers 0-1. NK 1963. Zwart staat al veel beter: …Dd6; g3 Pe2; Pf1 Pxc1 en 0-1.

Hoogendoorn – Van den Berg 0-1. NK 1963. Mat in drie: …Dc1+; Kh2 Le5+; Kh3 Dh6# 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-