schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis NK Schaken: Tan wint het NK 1961 

 Het NK schaken werd dat jaar gehouden in de Caltex-kantine in Den Haag. Van alle schaakmeesters of “titelhouders” in Nederland deed alleen Jan Hein Donner mee. Mogelijkerwijs zouden wellicht jongere schakers – Langeweg, Roessel en Tan – het Donner moeilijk kunnen maken, vooral omdat Donner voorafgaand aan het NK mindere resultaten boekte. Op zaterdag begon het NK zodat de maandagkranten gelijk met informatie over twee ronden konden beginnen. Meest opvallende uitslag was de nederlaag van Donner tegen de Indonesische Amsterdammer Tan, die na uitstekend spel een loper van Donner te pakken kreeg. De tweede dag kwam Donner niet verder dan remise tegen de Poolse Nederlander Branicki. Roessel won van Van den Berg die de hele partij slechter stond. In de derde ronde greep Donner de eerste winst na 26 zetten tegen Langeweg die onder de voet werd gelopen van het beweeglijke loperpaar. In de vierde ronde stak Van der Pol een toren in de aanval tegen Donner, maar hij kwam er al gauw achter dat dit niet werkte en gaf op. Tan won met een aardige combinatie van Roessel. Helaas moest mr. Ed Spanjaard zich om gezondheidsredenen na de vierde ronde terugtrekken. In de vijfde ronde won Donner voor de derde maal op rij ondanks dat het eindspel tegen Jonkman weinig kansen leek te bieden. Branicki overschreed de tijd tegen Roessel. In de zevende ronde kreeg Donner, zelf vrij, de kansen weer in eigen hand, want Van den Berg zette de stelling van Tan onder zware druk en een torenoffer op de 23e zet besliste de partij ten gunste van Van den Berg. Halverwege het toernooi stonden Donner en Tan er met 4 uit 6 het beste voor. Echter, tot grote verrassing van iedereen stond opeens Langeweg op kop na een score van 4,5 punten uit de laatste 5 partijen! Een dag later weer een verrassing: Donner verloor van Jongsma. Het werd nu heel spannend: Langeweg, Van den Berg, Van der Pol en Tan hadden evenveel verliespunten, en Donner had een halfje meer. Vervolgens kwam Langeweg in grote tijdnood tegen Tan en verloor. Uiteindelijk, met nog één partij in het vooruitzicht waren Donner en Tan met elkaar in nek-aan-nek-race, maar Tan stond eerste met een halfje meer. Tan maakte geen fouten meer en won van Branicki, terwijl Donner zijn laatste partij nog verloor! Tan was kampioen van Nederland. Hij is dan nog slechts 22 jaar en studeerde wiskunde in Amsterdam en genoot daar ook zijn schaakopleiding.

De eindstand: 1. Tan 7,5/11; 2/3/4. Van den Berg, Roessel en Donner 6; 5/6. Langeweg en Van der Pol 5,5; 7/8. Jongsma en De Rooi 5; 9. Van Donk 4; 10. Branicki 3,5 en 11. Jonkman 1. De flitsen kon ik even niet uit dit NK halen, maar wel uit het WK van datzelfde jaar.

                

                                Na … f6                                                 na … Tc8
Tal Mihail Botvinnik Mikhail 43f6 2e Botvinnik Mikhail Tal Mihail 28Tc8 7e

 

Tal – Botwinnik 1-0; tweede partij WK 1961. Botwinnik won deze match met +10-5=6

Tal wint deze partij door Lb5! b3? Da4! en 1-0

Botwinnik – Tal 1-0; zevende partij WK 1961.

Botwinnik combineert naar winst: T8a7+ Kb6; Lxb8 b4 of?; Ld6 bxc3; Lc5+ Kb5; T1a4 en 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-