schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: NK Schaken. Donner oppermachtig NK 1958!

 Er waren weer enkele schaakmeesters die de uitnodiging voor het NK schaken 1958 niet konden aanvaarden door drukke werkzaamheden, waaronder dr. Max Euwe, die nu toch al sinds 1953 niet meer had deelgenomen aan de grote toernooien met heel intensief schaak. Ook dit kampioenschap werd weer in Amsterdam gehouden: in restaurant De Kroon. Het hoogtepunt van de eerste ronde was het slot van de partij tussen Barendregt en Van Weezel, waarin Barendregt met een pittig eindspel van Van Weezel won (zie flits). Favoriet en intussen aspirant-grootmeester Donner was begonnen met een remise, omdat hij zich midden in een bijna winnende combinatie van Van Scheltinga nog juist kon redden met een verrassende tegencombinatie! In de tweede ronde speelde Van Scheltinga een sterke partij tegen Orbaan, bij twee pionnen voorsprong raakte Orbaan het spoor bijster, een foutzet, een stuk achter, en winst voor Van Scheltinga. In een afgebroken partij staat Donner op winst tegen Cortlever. In de derde ronde was Barendregt uit op een remise tegen Donner. Maar in een stelling met weinig materiaal kwam hij toch in tijdnood en maakte verliezende fout. Na vijf ronden is de stand weer behoorlijk onoverzichtelijk, koploper Donner heeft 2,5 punt en twee afgebroken partijen. Een ronde verder zijn 10 van de 30 gespeelde partijen afgebroken en als Van Scheltinga zijn afgebroken partijen zou winnen zou hij een directe bedreiging gaan vormen voor Donner. Gezien de elf deelnemers hebben de koplopers ook nog eens een ongelijk aantal partijen gespeeld. In de zevende ronde boekte Donner winst op concurrent Van den Berg die langzaamaan steeds slechter kwam te staan en ten slotte een paard verloor. Wat kan Donner met 6,5 uit 7 op weg naar een nieuwe titel nog gebeuren? Van Scheltinga blijft nog enigszins in de running en staat in een afgebroken partij tegen Roessel op winst. In de achtste ronde verzamelde Van Scheltinga twee punten, door winsten op Cortlever en Van Donk die door een schijnoffer geen vin meer kon verroeren. Cortlever schaakt in grootse stijl, kopte Max Euwe in Het Vrije Volk, want hij pakte in de negende ronde maar liefst drie winstpunten! In het laatste weekend van het toernooi werd duidelijk dat Donner zijn landstitel behield. Op zaterdag kwam Van Scheltinga niet verder dan remise tegen Van Weezel en op zondag verloor hij de afgebroken partij tegen Barendregt die twee pionnen minder had, maar die een doorslaggevende aanval inzette. Nadat Donner in de laatste ronde Orbaan (zie flits) had overspeeld, bleek hij te finishen met een zeer overtuigende score van 9 uit 10! De verdere eindstand was: 2. Cortlever 7,5; 3. Van Scheltinga 6,5; 4. Barendregt 6; 5. Spanjaard 5,5; 6. Van den Berg 5; 7. Van Donk 4; 8/9. Roessel en Van Weezel 3,5; 10. Jonkman 2,5; 11. Orbaan 2.  

                 

                            Na … Dxf4                                              na … Pg7
Barendregt van Weezel donner orbaan 58

 

Barendregt – Van Weezel 1-0. NK 1958. Het prachtige slot begint dr. Barendregt met Db1! Tc7; Tb7+! En 1-0, want beslissend materieel overwicht is onafwendbaar door Txb7; a6xb7+ Kb8; b7xa8D+, enz.

Donner – Orbaan 1-0. NK 1958. Ook Donner heeft al bijna gewonnen: Tf2 Le5?; Dd3! En 1-0, want zwart heeft geen goede verdediging meer.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-