schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: 

Botwinnik-Petrosjan in de Leidse kranten van 1963

De gedachte was dat van dit soort wedstrijden grote propaganda uitging en de Leidse kranten besteedden veel aandacht aan deze match voor het wereldkampioenschap. Ook deze match werd weer gehouden in het schaakgekke Moskou: sinds de Sovjet-grootmeesters in 1948 de absolute schaaksuprematie bemachtigden, was Moskou al 7x het toneel geweest van een tweekamp om de wereldtitel. En Michael Botwinnik verrichte daarin de verbazingwekkende prestatie om tot 2x toe zijn wereldtitel te heroveren, tegen zowel Smyslov als Tal. En daarvóór behield hij zijn titel tegen Bronstein met een overigens niet erg overtuigend gelijkspel van 12-12. Maar ditmaal werden vooraf de kansen van Botwinnik niet meer hoog aangeslagen. Hij was intussen al 52 jaar, zijn lichamelijke toestand was niet al te best en het gerucht ging dat hij het risico van een uitputtende zevende tweekamp uit de weg wilde gaan door zijn titel zonder strijd beschikbaar te stellen. Maar uiteindelijk wilde Botwinnik nog eenmaal zo’n match spelen. Het ging om maximaal 24 partijen, de uitdager moest 12,5 pt behalen om te winnen. Toch was Tigran Petrosjan ook niet de uitgesproken favoriet. Petrosjan beperkte de risico’s vaak tot het uiterste en was in een reeks van tientallen partijen tegen collega-grootmeesters ongeslagen gebleven, en speelde dus (te?) vaak remise. Drie eerdere onderlinge partijen waren ook allemaal remise geworden. En Petrosjan kon in het verleden nog wel eens blunderen. Maar de lange duur van de tweekamp – men rekende op 2 maanden – was bepaald niet in het voordeel van Botwinnik. Des te verrassender was het dat Botwinnik met sterk spel de allereerste partij won, nog vóór het afbreken! Maar bij de stand van 8,5-7,5 voor Petrosjan is Botwinnik voor de 2e keer ziek en bij hervatting verspeelde hij de winst, en de volgende partijen gingen verloren omdat Botwinnik het spel trachtte te forceren – zelfmoord tegen een remisevirtuoos als Petrosjan – want hij leek het geduld te hebben verloren om de match op degelijke wijze uit te spelen en hij verloor uiteindelijk met 12,5-9,5.

 

Na De6 Na Le8 (?)

 109.1 Bw Petrosjan

 109.2 Bw Petrosjan2

 

Tigran Petrosjan – Michael Botwinnik 0-1 (0-1) Tweekamp om wereldtitel in Moskou 1963. Fritz denkt hier aan een loperzet maar Petrosjan ziet het kennelijk niet meer zitten en doet het veel zwakkere f4 waarna Botwinnik wint door Te2+ en 0-1 want uiteindelijk is loperwinst onvermijdelijk.
Tigran Petrosjan – Michael Botwinnik 1-0 (4-3) Tweekamp om wereldtitel in Moskou 1963. Botwinnik ziet iets over het hoofd en Petrosjan manoeuvreert zich met een lichte combinatie naar een kansrijke positie: c5 d5; Ld6! Dd7 (of?); Lxe7 Dxe7...

 

Bram DoevesDoor: Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), SV Botwinnik op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de ouderenschaak/damclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-