schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Zesde ronde KNSB-teamcompetitie

 

Meesterklasse. Na de zesde ronde lijkt het erop dat er nog twee kandidaten voor het landskampioenschap over zijn. Dat zijn LSG/Leiden en AMEVO/Apeldoorn die beiden afrekenden met de vooraf nog kansrijke concurrentie. LSG IntelliMagic deed dat heel overtuigend met een vleugje magie, want met 9-1 winnen van Charlois Europoort, daar kon vooraf natuurlijk helemaal niet op worden gerekend! Ook AMEVO Apeldoorn won, normaal gesproken ruimschoots, met 4-6 van Groninger Combinatie. De stand aan kop is nu: LSG/Leiden en Apeldoorn 9/6, en dan Kennemer Combinatie en Charlois Europoort 7/6.

Klasse 2B met het Zoetermeerse Promotie. In deze klasse is SOPSWEPS aan de leiding gebleven met 10/6, op de hielen gevolgd door eveneens nog twee grote kanshebbers, namelijk SG Max Euwe en EuroParcs/Autovakm/SchaapMACh met 9/6. Ook Promotie verloor met van 5-3 van Max Euwe. Niettemin was er één grote verrassing en dat was de winst van Joost Mostert van Promotie.

Klasse 3F met het Zoetermeerse Botwinnik. In deze klasse kwam Laurierboom Gambiet alleen aan de leiding met 10/6 door heel verrassend met de grote cijfers van 2-6 te winnen van DSC Delft 2, terwijl Botwinnik niet verder kwam dan een remise tegen Overschie. Overschie hield alles remise maar won wel van de invaller bij Botwinnik aan bord drie. Maar ook Botwinnik won toch nog een partij: 4-4. RSR Ivoren toren kwam op gelijke hoogte met Botwinnik, waardoor de beide ploegen gedeeld tweede staan met 9/6. Al met al een fraaie plek voor Botwinnik met nog steeds kansen op het kampioenschap.

                       

                                   Na Dc5                                              na ... Txc3
Werf feb 23 Beerdsen feb 23

 

Steven Geirnaerts – Mark van der Werf 0-1; LSG – Charlois Europoort 9-1. Mark (LSG) begint een fraaie combinatie met Df4; h3 Pxb4 (paard staat in de weg); axb4 (speelt zwart in de kaart) Txh3+! En 0-1 want wit gaat mat, zoals na gxh3 Dxf3+; Kh2 Te2+; Lxe2 Dg2#

Thomas Beerdsen – Sipke Ernst 1-0; Groninger Combinatie – AMEVO Apeldoorn 4-6. Ook Thomas (AMEVO) combineert schitterend naar een duidelijke winst: Lf4+! Kc8; De5! En 1-0, want na Tc7 of? volgt Pd5 Lxd5; Dxh8+ Kb7, met significant voordeel.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-