schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: 15-jarige Machteld van Foreest jongste NKV ooit!

 

Het NK schaken Vrouwen had in 2022 een wel heel verrassende ontknoping. In de vierde ronde barstte het spektakel los. De op dat moment nog Nederlands Kampioene Anne Haast verloor een wisselvallige partij van Maaike Keetman. En bovendien versloeg de nog maar 15-jarige Machteld van Foreest in een fraaie en gewaagde aanvalspartij het zo ongeveer even jonge maar in Schaakland al overbekende supertalent Eline Roebers van 16 jaar. Het aardige van beide talenten is dat ze in staat zijn om veel tactiek in hun spel te stoppen, zoals hierna ook weer blijkt. Door deze winst kwam Machteld van Foreest alleen op kop en die positie stond ze niet meer af. Want ten slotte won Machteld ook de finale van de “oude” NKV Anne Haast! Daardoor is Machteld van Foreest de jongste Nederlandse Schaakkampioene ooit. Eline Roebers werd via een slotzege op Maaike Keetman derde. In veel landen zal met jaloerse blikken naar dit Nederland met zoveel schaaktalent worden gekeken!

 

                                     Na Lxg4                                                        na Te1
Eline Roebers NKV23 machteld van Foreest NKV22

 

Eline Roebers – Maaike Keetman 1-0. NKV 2022. In de derde ronde ging Eline nog aan kop mede door weer een prachtige tactische winst in die ronde. Na Lxg4 toonde Eline aan dat de vier stukken van Maaike niet best konden samenwerken, Pf8 of?; Tb6 Pa5 of?; Lg5 en 1-0, want de gezamenlijke aanval van toren en lopers gaat wit een stuk winst opleveren.

Machteld van Foreest – Eline Roebers 1-0. NKV 2022. Eline Roebers lijkt hier na een zware partij toch wel weer goed te staan, maar waar moet ze met haar dame naar toe? Professor Fritz zou gewoon de toren op e1 slaan met gelijk spel !?! maar wel met nogal grote materiële achterstand, dus Eline speelde toch maar Dd6 maar daarna bleek de eveneens grote klasse van Machteld: Dxh7+ Lg7; Tf1+ Pf6; Txf6+ en 1-0!! Schitterend!

Bram Doeves (bramdoeves@gmail)  

-advertenties-

-goede doel-