bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Kerstdrive bij SLB

 

SLB (Sweet Lake Bridgers) is een club van ongeveer 75 leden en heeft als speelavond de woensdagavond vanaf 19:45 in Eetcafé Meerzicht, Albrandswaard 1. Op 21-12-22 werd aan 17 tafels (68 bridgers) de traditionele Kerstdrive gespeeld volgens systeem TopIntegraal. Vaak zijn er twee lijnen, maar die zijn samengevoegd bij Topintegraal. Het duo Rob van den Bos & Ruud Kamphuis werd overtuigend winnaar van deze drive met een topscore van 69,35%; zij werden op afstand gevolgd door (2) Gerrie Hendriks & Gerard Raaijmakers met 62,15% en (3) Wilma Ruigrok en Jilles Kooij met 60,99%. Op spel 14 behaalden de winnaars 100% door een geweldig afspel van drie overslagen op 1SA! Er waren ook schoppen- en hartencontracten. Verder waren er 7 SA-contracten met zoals zo vaak uiteenlopende scores: 2SA-3; 2SA-2; 2SA-1; 1SA-1; 1SA+1 (2x) en 1SA+3!

Spel 14 Kerstdrive Oost/Niemand

SLB kerstdrive 22

 

Biedverloop

Met betrekking tot de SA-contracten kwam niet deler Oost, maar West ongetwijfeld als eerste in de bieding met 1 klaveren, gevolgd door Oost met 1 harten of 1SA (van de 7 SA-contracten was Oost 4x de leider) en na harten maakte West er drie keer SA van. Maar vaak ook kwamen OW uit op kansrijke hartencontracten; zo is 2 harten +1 driemaal voorgekomen met Oost als leider.

Spelverloop

Als West speelt, komt Noord uiteraard op met zijn mooie klaveren en NZ kunnen daarin vier slagen maken. Maar West heeft klaveraas en zal terugkomen met harten, waarvan Noord de aas heeft. NZ kunnen nu het maken van hun vier klaverslagen voltooien, maar zijn dan weer overgeleverd aan OW. De verdediging NZ heeft in ieder geval bij goed spel al vijf slagen kunnen maken en daar zal nog 1 schoppenslag en wellicht ook nog 1 ruitenslag kunnen bijkomen en dan zal het contract (ook volgens double dummy: bij het beste spel en tegenspel) precies zijn gemaakt, al is dat in de spelpraktijk geen enkele keer gebeurd. De winnaars hadden het geluk dat Oost speelde en toen kwam Zuid uit met een kleine ruiten, waardoor Oost gelijk al zijn ruitenvrouw kan maken, het initiatief heeft, en nog even zijn dekking in alle kleuren behoudt. Dat kan al gauw een overslag opleveren, en daarvan was inderdaad sprake bij de twee scores van 1SA+1, want toen kwam Zuid ook steeds op met een kleine ruiten, maar de drie overslagen van de winnaars is natuurlijk grote klasse!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-