schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Vijfde ronde KNSB-teamcompetitie

  

In de Meesterklasse deed zich de verrassing voor dat LSG IntelliMagic in Tilburg met 9-1 won van De Stukkenjagers dat geen Meesterklasseteam kon opstellen tegen de Leidse schakers die weer met een stabiele en sterke opstelling waren opgekomen. LSG nam hierdoor de kop met 7/5, samen met Charlois Europoort en AMEVO Apeldoorn die allebei punten lieten liggen. Charlois Europoort had tot dusverre de eigenaardige eigenschap om de laatste jaren ook te winnen van ploegen die op papier sterker waren. Eindelijk doorbrak Zuid-Limburg, op papier iets sterker, deze memorabele reeks, door ditmaal nu eens gewoon met 4-6 te winnen. AMEVO Apeldoorn kwam thuis niet verder dan 5-5 tegen het op papier zwakkere Zukertort Amstelveen. Vooral op de eerste vijf borden hadden de Apeldoorners de hogere ratings en namen daar een voorsprong van 3,5-1,5, die echter geheel teniet werd gedaan op de onderste vijf borden waar meer gelijkwaardigheid heerste waar Zukertort niettemin met winst van profiteerde. De teamremise was ook in hoge mate te danken aan het jeugdige toptalent Arthur de Winter (2295) die NK Max Warmerdam (2613) op remise wist te houden! Anders dan in andere jaren zijn de topploegen al drie punten kwijt en dat duidt op een veel spannender competitie!

In klasse 2B won het Zoetermeerse Promotie ruimschoots met 5,5-2,5 van AAS uit Aalsmeer, ondanks het gemis van twee Zoetermeerse toppers; hierdoor staat Promotie er goed voor met 6/5, wel nodig ook, want Promotie ontmoet in de laatste vier wedstrijden nog drie teams met duidelijk hogere ratings. Lijstaanvoerder SOPSWEPS verloor met 4,5-3,5 van EuroParcs/Auto vakm. Schaap MACh uit Schagen. Een mondvol afkortingen, duidend op de sponsors, die deze club in staat hebben gesteld om bekende schakers aan te trekken: Loek van Wely (2625), Erik van den Doel (2570) en Manuel Bosboom (2392), die niet altijd meedoen, maar ditmaal voor 3/3 zorgden, waarbij Erik vd Doel voor de eerste keer het team versterkte! Niettemin bleef SOPSWEPS met 8/5 aan de leiding, gevolgd door EuroParcs, Max Euwe, Kennemer Combinatie 2 met 7/5, waarbij SOPSWEPS kansrijk voor de eerste plaats blijft, gelet op het relatief lichte programma dat voor dit team nog resteert.

In klasse 3F verraste het Zoetermeerse Botwinnik de tot dan toe ongeslagen lijstaanvoerder Laurierboom/Gambiet uit Amsterdam door met 3,5-4,5 van de Amsterdammers te winnen. Hierdoor staan nu drie clubs gezamenlijk op kop met 8/5: Laurierboom/Gambiet, DSC2 uit Delft en Botwinnik. Met name hebben Maurice Manoch (3,5/4) en de jeugdige Arno van der Lubben (4/5) een flinke bijdrage geleverd aan de hoge plaats van Botwinnik, dat dus nog altijd een goede kans maakt op het kampioenschap van deze klasse, zeker als Botwinnik met zijn sterkste opstelling zou kunnen opkomen in de laatste vier wedstrijden, met als lastigste tegenstander ongetwijfeld medekoploper DSC2.

Wordt vervolgd met partijen uit het NK, dat nu wordt gehouden in Groningen (is online te volgen!)   

                            

                               … na Dd6-g6                                              … na Te8-e4    
Lombaers dec 22 Ondersteijn dec 22

Benjamin Decrop – Peter Lombaers (Keres) 0-1. Paul Keres – Sas van Gent 6,5-3,5. Vanuit betere stand speelt Peter op stukwinst wat zijn tegenstander te laat ziet aankomen: f5 Dd6; h3 Dh2+; Kf2 Lg3+; Kf3 Le5; Dxe3 Dg3+; Ke4 Te8; Kd5 Dxg2+; e4 Dxb2 ofwel stukwinst en 0-1.

Niels Ondersteijn (Keres) – Enrico Follesa 1-0. Niels gaat Ld5 aanvallen die Enrico niet goed verdedigt: Tf1-d1 Dg5 (?); Tc8+ Txc8; Dxc8+ Lf8; Lf1 Tg4; Txd5!! Deze loper is inderdaad zomaar te pakken, ziet nu ook Enrico, en 1-0!!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-