schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Tweede ronde KNSB-competitie 

 In de Meesterklasse heeft Groninger Combinatie verrassend de kop genomen met 4/2 door in de tweede ronde opnieuw te winnen, ditmaal van LSG IntelliMagic. In het LSG-verslag staat dat het ook voor LSG niet helemaal duidelijk was hoe sterk Groningen zou opkomen. Vorig seizoen was Groningen nog een staartteam onderaan de Meesterklasse, maar dit seizoen is Groningen bij deze opkomsten titelkandidaat, mede omdat de sponsor het mogelijk maakte dat Groningen tegen LSG met maar liefst vijf grootmeesters aantrad en in het verloop van de wedstrijd uitliep naar een ruime overwinning van 6,5-3,5! Van LSG won alleen IGM Jan Smeets, en dat deed hij met een flonkerend dame-offer (zie eerste flits). Na twee ronden staat Groningen nu al een punt voor op Charlois Europoort en Sas van Gent.

In klasse 2B herstelde een ook nu weer enigszins gehavend Promotie Zoetermeer zich knap door na de nederlaag van de eerste ronde nu met dezelfde cijfers van 5,5-2,5 te winnen van Zukertort Amstelveen 2. Hier is ook slechts één team dat nog de ideale score heeft van 4/2: SOPSWEPS ’29, dat volgens de site uit “drie drietallen” bestaat die het ruime SOP (samen op pad) hebben gekozen.

In klasse 3F zien we een heel ander beeld aan kop, want hier vormen voorlopig maar liefst vier teams met 4/2 de topteams van deze klasse, waaronder het Zoetermeerse Botwinnik dat nu opnieuw met 5-3 won, ditmaal van de Ivoren Toren uit Rotterdam. Topscorer van de Zoetermeerders is Max Kanbier met 2/2!

                                     

                                   Na Pe5                                      na … Txf5
Smeets sept 22 Jorden sept 22

 

Nick Maatman – Jan Smeets 0-1. GC-LSG 6,5-3,5. a2!; Tc1 Pc3; h3 Dxd4! (schitterend dame-offer!); exd4 Pe2+ en 0-1 want zwart dreigt volle toren voor te komen!

Jorden van Foreest – Mark vd Werf 1-0. GC-LSG 6,5-3,5. Ogenschijnlijke gelijkwaardigheid, maar Jorden gaat nu zwart met enkele krachtzetten slopen: Txg4+ Kf7; Tg7+ Ke6; Txh7 Kd5; Tc7 Pc2+; Kd3 Pxd4; Tc5+ Kd6; Kxd4 en 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-