schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Eerste ronde KNSB-teamcompetitie

 

De clubcompetitie van de KNSB is op zaterdag 17 september weer begonnen. In de Meesterklasse was Paul Keres uit Utrecht lekker bezig: dit team is nog maar net gepromoveerd en behaalde onmiddellijk al in de eerste ronde de hoogste klassescore door met 6,5-3,5 van Kennemer Combinatie te winnen. Een ander opvallend gebeuren was de winst - tevens revanche voor de nederlaag 7-3 in de competitie van 2021-2022 - van Charlois Europoort op de landskampioen AMEVO Apeldoorn met 6-4. Roger Meng (2450) had een belangrijk aandeel hierin want hij versloeg verrassend de Nederlandse Kampioen Max Warmerdam! Onze Leidse streekgenoot LSG IntelliMagic pakte ook een mooie winst van 6,5-3,5 tegen de andere promovendus Zukertort Amstelveen. LSG 1 blijft de komende jaren, en als het even kan weer in de top van de Meesterklasse, spelen onder de naam IntelliMagic, want de sponsorovereenkomst tussen LSG en IntelliMagic is per 1 september weer met drie jaar verlengd!

In klasse 2B speelt het gepromoveerde Promotie uit Zoetermeer. Zonder de belangrijke inbreng van Eelco Kuipers en Jan Willem Duijzer begon Promotie met een tamelijk grote nederlaag van 5,5-2,5 tegen De Wijker Toren. Hopelijk volgt in de tweede ronde een herstel.

In klasse 3F speelt de tweede Zoetermeerse schaakclub, namelijk SC Botwinnik, en Botwinnik won met 5-3 van Woerden, een knappe overwinning omdat Woerden gemiddeld nog een iets hogere rating heeft. Bovendien behaalde Thom Beeren aan het eerste bord een prachtige overwinning met een dubbeloffer!

                      

                                    Na g4                                              Na … Ka8
Liam Vrolijk sept 22 Roger Meng sept R1

Jan Breukelmans – Liam Vrolijk 0-1. Paul Keres – Kennemer Combinatie 6,5-3,5

In plaats van verdedigen gaat Liam schitterend aanvallen en verkrijgt al snel een mataanval. Ook al omdat het lastig verdedigen is vindt wit niet altijd de beste verdediging, als dat al had geholpen:

c4!; Lxb6 Dxe2; Tf1 Ph4!; Tf2 Pxf3+; Txf3 Dxf3; Lxd8 Ld5!! En 0-1 want mat is niet meer te voorkomen!

Max Warmerdam – Roger Meng 0-1. Charlois Europoort – AMEVO Apeldoorn 6-4

Ongetwijfeld het spektakelstuk van de eerste competitieronde. Roger staat hier al iets beter volgens Fritz, en weet dat schitterend uit te bouwen: Td3 Da7; Dc3 maar is nu een tussenschaak overzien? Th1+; Ka2 Txd7; Txd7 Lxd7; Dxc7 Lb5; c4 Db8!; Dc5 Tc1! Roger weet achter elkaar krachtzetten te vinden; b2? Dd8; De3 Tc2+; Kb1 Dd2 en 0-1! Een geweldige partij van Roger Meng tegen NK Max Warmerdam.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-