bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: De Sprinter september 2022

  

Bridgeclub De Sprinter, https://22026.bridge.nl, ruim 50 leden, speelt wekelijks op donderdagavond in eetcafé Meerzicht, Albrandswaard 1, Zoetermeer. Op donderdag 8 september namen 32 leden (8 tafels) deel aan de onderlinge competitie. Dick Brethouwer & Bert Hiensch behaalden die avond de hoogste score met 65,18%, gevolgd door Kees van Leeuwen & Maarten van Asseldonk met 63,69% en Gerda Sanderson & Ed Noordegraaf met 61,90%. Spel 9 droeg formidabel bij aan dit mooie succes, want de topscorers waren de enigen die op dit spel 3SA durfden te spelen: een waagstuk dat met 100% werd beloond! Er waren 7 minder succesrijke kleurcontracten: 5 ruiten ging twee down, 5 klaveren één down; slechts drie deelscores werden nog wel gemaakt, waarbij drie ruiten de hoogste deelscore was, terwijl het succesvolle 3SA-contract zelfs met een overslag werd gemaakt!

Spel 9. Noord/OW

Sprinter sept 2022

 

 Biedverloop: Bij Prof Jack past Noord, opent Oost met 1 ruiten en zit Zuid in een lastig parket. Voor een doublet of 1SA heeft hij niet genoeg punten, maar eigenlijk heeft hij wel genoeg punten om in een kleur te openen, maar welke? Geen enkele kleur lijkt daarvoor voldoende lengte te hebben, en Jack zou dan toch maar passen. Vermoedelijk heeft de Zuidspeler van het topscorerspaar de stoute schoenen aangetrokken om dan toch maar 1SA te bieden; West volgt bij Jack met twee schoppen en Noord bij Jack weet ook niet dat Zuid zijn hand wat overgewaardeerd heeft en durft nu best met zijn mooie klaveren naar drie SA te springen!

Spelverloop: Bij open kaart is het heel eenvoudig: OW kunnen achter elkaar 8 slagen maken (alle zes ruiten en twee azen) en dat zou maar liefst vier down betekenen! Maar de spelpraktijk is natuurlijk veel moeilijker, zoals de vraag voor Oost, waar de ruitenheer zit. Oost heeft de ruiten ook al genoemd tijdens het bieden. Maar West ziet meer in het opkomen met een eigen kleur en komt op met harten zeven. Leider Zuid wint de slag en komt ongetwijfeld terug met klaveren. Misschien gooide West een ruitentje bij. OW nemen nu vermoedelijk 3 slagen maar in plaats van ruiten door te spelen, mogelijk waren de ruiten geblokkeerd, laten OW hun tegenstanders weer aan slag komen, die nu geen enkel probleem meer hebben om in totaal tien slagen te maken. Dat is 3SA+1! Een verbijsterende topscore! Het blijkt weer eens dat bij 3SA met een beetje geluk niets onmogelijk is! Persoonlijk lijkt me de score van 3SA+1 de mooie beloning voor een schitterend waagstuk dat ook helemaal fout had kunnen aflopen.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-