schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Zomerschaak op dinsdagmiddag

 

De zomermaanden zijn weer begonnen en veel activiteiten worden dan lichter voortgezet. In plaats van elke week twee denksportrubrieken, verschijnt er in juli en augustus één rubriek bij Zoetermeer Actief, en we starten met een schaakrubriek en met de oproep om te komen schaken op de dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79, pal naast de bibliotheek in Rokkeveen, schuin tegenover het winkelcentrum. De eerste ronde is van 13:45-14:50, de tweede ronde van 14:55-16:00 en van 16:00-17:00 is er schaaktraining voor belangstellenden/beginnenden. Op elke zomerse dinsdag kan men instappen, doorgaan of weer uitstappen.

KNSB-beker voor LSG. In Schaakmagazine nr. 3, juni 2022, staat een verslag van de strijd om de KNSB-beker in Apeldoorn. Daar waren vier clubs bijeen: AMEVO Apeldoorn, LSG IntelliMagic Leiden, die op de eerste en tweede plaats in de Meesterklasse waren geëindigd, en verder nog de beide promovendi uit de eerste klassen: De Stukkenjagers uit Tilburg en Paul Keres uit Utrecht. De ene halve finale ging tussen LSG en De Stukkenjagers, die LSG met ruim verschil won: 3,5-0,5! Zie ook de flits hierna van Leidse Zoetermeerder Arthur Pijpers. Zijn tegenstander vergiste zich al in de opening, Arthur strafte dat af met kwaliteitswinst en won fraai het eindspel. In de andere halve finale maakte Paul Keres het Apeldoorn een stuk moeilijker, al werd het na gemiste kansen toch nog 3-1 voor Apeldoorn. De finale tussen LSG en Apeldoorn begon met remises tussen Casper Schoppen (LSG) en Max Warmerdam en tussen Nico Zwirs en Jan-Willem de Jong (LSG): 1-1. Vervolgens won Robin Swinkels (LSG) een lastig eindspel van Merijn van Delft. Ten slotte had Roeland Pruijssers in een lastig toreneindspel nog één zet een winstkans tegen Arthur Pijpers (LSG), maar toen hij die overzag werd het remise, zodat de eindstand 2,5-1,5 voor LSG was. Zo ging de “grote beker” naar landskampioen Apeldoorn en de “kleine beker” naar bekerwinnaar Leiden!  

  

                         Na … Lc5                                               Na De7
Arthur jun 22 Pruijssers jun 22

 

Arthur Pijpers (LSG) – Nick Bijlsma (Stukkenjagers) 1-0. HF-Beker22. Met Tf1 zet Arthur een grote stap naar winst; Dd7; De6 Lxd4; Tf8+ en 1-0, want koning wordt naar zevende rij gedwongen en na Tf7 staat zwart op dameverlies.

Roeland Pruijssers (Apeldoorn) – Demre Kerigan (Paul Keres) 1-0. HF-Beker22. In de tijdnoodfase is de angel uit de witte stelling gegaan en kan zwart remise maken met b3+; Lxb3 Da5+; Da3 Dxf5! Maar zwart speelt …Dd4; Lb3 Kh8??; Lxf6 en 1-0, want zwart gaat mat!  

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-