schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Tom Beerdsen wint HSG Open

Het Hilversumse Schaakgenootschap organiseerde voor de 16e keer het HSG Open voor 209 schakers, waaronder 23 schakers van HSG zelf. De schakers waren verdeeld over drie groepen, in de A-groep speelden 84 deelnemers, in de B-groep 86 en in de C-groep 39. Dat is best wel een mooi aantal, niettemin waren er “waanzinnig veel afmeldingen”, namelijk 55! Dat leverde een hoop administratieve rompslomp op waardoor het toernooi met flinke vertraging op vrijdagochtend van start ging, maar verder verliep het toernooi vlekkeloos. Er waren ook enkele rand-evenementen, zoals de Dudok architectuurwandeling met als hoogtepunt de Olympische tribune van de fameuze stadsarchitect Dudok. In 1928 bood deze tribune uitzicht op de Dressuur van de Olympische Spelen. Enkele takken van sport speelden zich toen in het Olympische Hilversum af, zoals dus de paardendressuur op de paardenbaan van Hilversum en de cross country op de heide rondom Hilversum! De opening van het toernooi werd verricht door de intussen al fameuze schaakster Eline Roebers en David Gonzalez. De laatste is de directeur van het Amrâth Hotel Lapershoek, waar het HSG Open ieder jaar plaats vindt (behalve in twee Corona-jaren). Eline was ditmaal niet zo op dreef, maar de eveneens nog heel jeugdige Machteld van Foreest (2007) behaalde nu met de hoogste score van de vrouwen een formidabele zesde plaats in de A-groep met 4,5/6! Als eerste vier van de A-groep eindigden: 1. IM Thomas Beerdsen 5,5/6; 2. IM Koen Leenhouts 5,0; 3. Khoi Pham 5,0; 4. De Leidse Zoetermeerder IM Arthur Pijpers 5,0.

Na … Kc8  na … e5

Machteld jun 22

 Beerdsen jun 22

 

Arthur de Winter – Machteld van Foreest 0-1. HSG Open 2022. Wit heeft één tempo te veel nodig: Lxa8 Txf2; Tc5+ Kb8; Lb7 en nu dreigt mat, maar Machteld is eerst en zet ook mat: Txh2+; en 0-1 want Kf1 Td1#.

Thomas Beerdsen – Marcel Harff 1-0. HSG Open 2022. Door een paardvork krijgt Thomas winnend voordeel: Txd7! Txd7; Pe6 Td6?; Pxc5 en 1-0, want na Txg6 komt Pd7+ met paardvork ook op te nemen toren!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-