schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: KNSB-laatste ronde: AMEVO Apeldoorn landskampioen

Meesterklasse Met één van de hoogste clubratings, de beste uitslagen tot dusverre, de beste organisatie, is AMEVO Apeldoorn de terechte landskampioen geworden, maar wat heeft Charlois Europoort een enorme kans laten liggen. Van de negen wedstrijden zijn de eerste acht nog volgens redelijke verwachtingen verlopen, maar de laatste ronde is voor de kanshebbers AMEVO en Charlois bizar verlopen. Twee topborden van AMEVO konden hun mogelijk toch nog opspelende nervositeit kennelijk niet in bedwang houden en verloren van spelers met 200 ratingpunten minder (flitsen). Tja, en toen won het toch echt wel mindere Sas van Gent zomaar met 5,5-4,5 van AMEVO. Als slechts één van die twee topborden “gewoon” gewonnen had was de uitslag andersom geweest, en was AMEVO geëindigd op 17 in plaats van 15 punten. En dan Charlois Europoort. Dat moest met 14 punten naar Leiden, naar LSG IntelliMagic en verloor daar met 5,5-4,5. Een normale uitslag, zou je zeggen, maar Charlois miste twee Meesterklassespelers. Aan de overige acht borden won Charlois met 3,5-4,5! Charlois heeft in de afgelopen wedstrijden drie 2400-plussers ingezet die kennelijk geen van allen konden meedoen. Als hiervan twee hadden meegedaan was er een kans op 16 punten geweest. Bij een meer professionele organisatie à la AMEVO, had dus Charlois Europoort best eens landskampioen kunnen zijn. Nu is de eindstand bovenaan:  

1. AMEVO Apeldoorn 15/9; 2. LSG IntelliMagic Leiden 14/9; 3. En Passant 14/9; 4. Charlois Europoort 14/9.

 

Klasse 3E KNSB: Promotie Zoetermeer kampioen; Botwinnik Zoetermeer tweede.  

Vooral in het begin van het seizoen speelde Promotie met het sterkste team van deze klasse en scoorde Promotie met hoge uitslagen het maximum aan punten, maar de laatste wedstrijden ging dit ritme haperen, was er onvolledige opkomst, werden er vier punten gemorst, waaronder ook de laatste wedstrijd: deze werd met 4,5-3,5 verloren van runner-up Leiderdorp. Maar Promotie zat eigenlijk al op fluweel, is over de gehele periode gezien de terechte kampioen en promoveert naar de tweede klasse! Botwinnik gaf het omgekeerde beeld te zien: de eerste twee wedstrijden gingen verloren, maar het herstel was formidabel, al werd de laatste wedstrijd tegen LSG3 met 4-4 gelijk gespeeld. Niettemin, de tweede plaats voor Botwinnik is een geweldige prestatie, vèr boven de verwachting na de eerste twee wedstrijden. De eindstand in deze klasse bovenaan:

1. Promotie Zoetermeer 14/9; 2. Botwinnik Zoetermeer 13/9; 3. Leiderdorp 12/9; 4. ASC Alphen 11/9.

 

                              Na … e4                                                             Na … h5
Maenhout mei 22 Leenhouts mei 22

 

Thibaut Maenhout (2392) – Roeland Pruijssers (2573) 1-0. HWP Sas van Gent – AMEVO Apeldoorn 5,5-4,5. Na Pb6 kiest zwart een dubieuze variant: exf3; Txe8 Txe8; Pxd5! Te1+; Kh2 fxg2; Kxg2 Lxd5+; f3 Lxa3; Tb8+ Kh7; Db5 en het is steeds duidelijker dat wit gewonnen staat en even later 1-0.

Max Warmerdam (2609) – Koen Leenhouts (2412) 0-1. HWP – AMEVO 5,5-4,5. Max gaat in de fout met Kh1? Txg3! En het paard is gewonnen, want fxg3 helpt niet echt door Txf1+; Txf1 Dxf1+; Lg1 Lxd4! Na de paardwinst was het even later 0-1.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-