schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Liam Vrolijk laatste winnaar Schaakfestival Groningen

 

Het Schaakfestival Groningen wordt sinds 1963 jaarlijks in de kerstperiode in Groningen gehouden. De aandacht gaat vooral uit naar de grootmeestergroep, de A-groep en de B-groep. Het Schaakfestival Groningen wordt sinds 1963 onder verschillende benamingen gehouden, zoals Niemeijertoernooi en Gasunietoernooi. Internationaal staat het toernooi bekend als Groningen Chess Festival. Het past in de Groningse schaaktraditie, waarin het historische Stauntontoernooi uit 1946 het eerste hoogtepunt vormde, met onder meer Botwinnik (winnaar), Euwe, Smyslov en Najdorf.

In 2019 is het Schaakfestival Groningen voor het laatst gehouden. Door toedoen van Corona ging het Festival in 2020 en 2021 niet door, maar in 2022 krijgt het Festival zijn vervolg. De laatste winnaar in 2019 was Liam Vrolijk uit Rotterdam. Hij kwam samen met de Duitser Hagen Poetsch en Shant Sargsyan uit Armenië op zeven punten, waarna weerstandspunten de doorslag gaven. Vrolijk won het toernooi in 2018 ook al, maar toen “gedeeld”.  Al in de achtste ronde van het toernooi in 2019 behaalde Liam zijn tweede GM-norm. Liam Vrolijk was in 2019 17 jaar. Sinds april 2018 is hij internationaal meester (IM). Zijn hoogste FIDE-rating is 2501 (februari 2020). In clubverband speelt hij voor Kennemer Combinatie in de meesterklasse schaken en behaalde in de clubcompetitie 2022 tot dusverre 5/8, zo ongeveer volgens zijn rating. Het is jammer dat Corona zeker voor Liam Vrolijk zo’n spelbreker was. Twee GM-normen op zeventienjarige leeftijd, dat belooft toch wel wat, maar door Corona moet die belofte nog steeds worden ingelost!

 

                                     Na d5                                                              na Td1
Liam Gro Iiam Gro 2

 

Nikolas Lubbe – Liam Vrolijk 0-1. Groningen 2019. Nikolas komt met kansloze pionnen in een penning terecht: Td4!; Le2 Txd2; Txa1 Lb5!; Te1 Txa2; d6 Kf8 en 0-1.

Liam Vrolijk – Alexandr Fier 1-0. Groningen 2019. Liam komt verrassend na een misgreep van Alexandr een stuk voor: Pg4; Dxg4! Txe5; De2 Dc3+; Kf1 Tf8; Th5+ Kg8 (na pakken toren met pion gaat dame mat zetten) Th3 en 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-