schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Hoogovens 1995

 

Het toernooi bestaat in 1995 uit twee delen: namelijk uit knock-out matches (twee partijen per match), waarvan de winnaar naar de volgende match gaat, terwijl de verliezer naar het Open Toernooi gaat. De eerste prijs is f 15.000, terwijl de eerste prijs van het Open Toernooi f 5000 is.

Hierdoor doen 32 schakers mee aan het GM-Hoogovenstoernooi 1995! Van de acht Nederlandse schakers had alleen Jeroen Piket succes in de openingsronde, die hij won van de Oekraïner Brodsky. Maar er komt nog een revanche-ronde en na gelijke stand volgen barrages in sneller tempo. Jeugdkampioen Jop Delemarre (17) maakte er een rommelpartij van tegen Jan Timman, en kreeg zelfs nog een winstkansje, maar Jan ontsnapte met remise. De dag daarop kwamen alleen Jeroen Piket en Jan Timman met succes door de eerste ronde, maar pas na winst in de barrage. Ook in de tweede gewone partij blunderde Jan Timman tegen Delemarre, maar opnieuw remise. De twee barrage-partijen daarna won hij met groot gemak! In de volgende ronde speelde Timman tegen Piket. Piket won de eerste partij doordat Timman met het verkeerde stuk sloeg. De nog maar 15-jarige Hongaar Peter Leko viel op door remise te bereiken tegen de als eerste geplaatste Rus Barejev! Zijn vierde “gewone” partij speelde Timman dan eindelijk “subliem”: 1-1. Na twee remises in de barrages sloeg Timman alsnog toe in de derde snelschaakpartij tegen Piket, waarin hij met een vlot en onberispelijk gespeeld eindspel won. Vervolgens maakte Timman met zwart zowel als met wit remise tegen Barejev. Weer een barrage en opnieuw geen rustdag voor Timman. Maar ook Timman valt terug naar het Open Toernooi, wint daar van Onitsjoek en staat onmiddellijk gedeeld eerste met nog vier schaaktoppers, met 4,5/6. Piket (elfde op de wereldranglijst) valt tegen want hij staat met 3,5 op een gedeeld elfde plaats onder meer samen met Van der Wiel. De drie genoemde Nederlanders spelen remise in ronde 7. De finale bij de matches is een Russische aangelegenheid: Barejev ontmoet daarin Drejev. In de resterende ronden zijn de Nederlanders ook al niet op dreef in het Open Toernooi. De eindstanden dan maar: De finale van de matches is gewonnen door Drejev. Het Open toernooi is gewonnen door de toenmalige Rus, nu Nederlander, Tiviakov, met de mooie score van 9,5/12; 1,5 punt vóór Sokolov met 8; … 14. Piket, Timman, Zvjaginsev 6,5; 17. Van Wely, Van der Wiel 6; … 24. Nijboer 5,5; 25. Van der Sterren 5; …29. Van der Werf 4; 30. Delemarre 2,5.

       

                            Na … Kf8                                                na … Pe4
 Piket Jeroen Brodsky Michail 42Kf8HO 95  Timman Jan H Piket Jeroen 22Pe4HO 95

 

Jeroen Piket – Michail Brodsky 1-0. Hoogovens OT 1995. Thf4 Kg8; Txf7 Dc5; Tg7+ Kxg7; Txf7+ en 1-0, want Piket zet mat: Kg8; Dh7#.

Jan Timman – Jeroen Piket 1-0. Hoogovens OT 1995. Tf3+ Kg7; Td7+ Kh6; Te3! Pc5?; g5+ en 1-0, want wit staat al veel beter en vangt paard, ook na Kh5; Ld1+ Kxg5, Te5+, enz.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-