bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: BV De Sprinter op 28 april 2022

 

Informatie over de Sprinter is uitgebreider te vinden op website 22026.bridge.nl. De Sprinter telt ongeveer 65 leden en op donderdagavond wordt er gebridged in Café Meerzicht, Albrandswaard 1. Op 28 april deden er 20 bridgers mee in de A-lijn en 20 in de B-lijn. De A-lijn werd gewonnen door Els Willemsen & Hans van Beek met 57,81%, de B-lijn door Hans Kuiper & Jan Nomden met 64,06%. Een interessant spel met uiteenlopende scores was spel 12; in de A-lijn scoorden alleen Winny Buning & Henk van Dijk 100%, voor 2SA-2.

Spel 12 op 28/4; W/NZ

Sprinter 28.4

 Biedverloop

Bij Prof Jack ging het biedverloop ditmaal behoorlijk voorzichtig: pas in de vierde hand opende Zuid met 1 ruiten, Noord bood daarop 1 schoppen, Zuid verhoogde dat tot 1SA en iedereen paste verder. Noord en Zuid hebben samen 23 punten, en dan is 1SA eigenlijk ook wel een begrijpelijk bod. In de praktijk werd ook tweemaal 1SA geboden, maar ook tweemaal 2SA en eenmaal zelfs 3SA!

Spelverloop

Zuid speelt, dus West komt op. Volgens double dummy (beste spel bij open kaart) kan West het spel 1 down spelen, maar bij een minder gelukkige opkomst en spelverloop kunnen NZ twee overslagen maken. West heeft al twee kleuren gehoord tijdens de bieding, Zuid bood ruiten, Noord bood schoppen, maar dat zijn vreemd genoeg ook de beste kleuren van OW! Bij SA-verdelingen, zoals in dit spel, is het allemaal lang niet altijd zo duidelijk, wat men in handen heeft, en wordt er niet voor niets op een SA-contract uitgekomen. Want als West met het nog niet gehoorde harten zou uitkomen, kunnen juist NZ heel verrassend gelijk al vier harten incasseren. Maar vaak kwam men in de praktijk met ruitenheer of ruitenvrouw op en dat zijn goede uitkomsten. Ingewikkeld is ook nog dat West het best met schoppen kan opkomen, en dan kan de heer best vallen onder het aas bij Oost, en Oost zou dan eigenlijk met ruiten moeten terugkomen. Ingewikkeld, hoor, om dat allemaal goed te raden! In de praktijk zagen OW kans om het spel twee keer down te spelen: 3SA-1 en 2SA-2, maar NZ wisten het spel drie keer te maken: 1SAC; 1SA+2 en 2SA+1. Zoals zo vaak is er weer van alles mogelijk bij SA in de praktijk!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-