schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: KNSB-Competitie 9e ronde

Dit is de voorlaatste ronde van in totaal 9 ronden: de door Corona niet gespeelde 5e ronde zal nog als laatste ronde worden gespeeld.

Meesterklasse

In de Meesterklasse zijn de bovenste vier clubs aanmerkelijk sterker gebleken dan de overige clubs. Alle vier clubs wonnen opnieuw: AMEVO Apeldoorn heeft nu 15/8 en won met 3,5-6,5 van HMC Den Bosch; Charlois Europoort met 14/8 won met 8-2 van Caissa; En Passant met 13/8 won met 3,5-6,5 van Sas van Gent. LSG IntelliMagic Leiden met 12/8 won met 7-3 van Kennemer Combinatie. AMEVO Apeldoorn heeft de grootste kans om na de volgende ronde kampioen van Nederland te zijn, maar in theorie hebben Charlois Europoort en En Passant ook nog een kansje. In het sterrenteam van AMEVO Apeldoorn is Max Warmerdam (persoonlijk kampioen van Nederland) druk bezig om een buitengemeen opvallende topscore op te bouwen: hij heeft al tot dusverre alle acht partijen gewonnen!

Twee Zoetermeerse clubs bovenaan in klasse 3E KNSB

De kampioen van klasse 3E komt in ieder geval uit Zoetermeer! Wie aan het begin van de competitie de ratings bekeek van de bij de KNSB opgegeven spelers wist eigenlijk al dat Promotie kampioen zou gaan worden, tenzij een groot deel van deze spelers voor één of meer data tegelijk verhinderd zou zijn. En toch is dat twee keer deze competitie gebeurd, maar gelukkig ging slechts één wedstrijd verloren. Alleen bij heel extreme uitslagen in de laatste ronde zou de andere Zoetermeerse schaakclub Botwinnik nog kampioen kunnen worden, maar dat is praktisch zo goed als uitgesloten. In de negende ronde won Promotie met 2-6 van DSC Delft 2, en won Botwinnik opnieuw verrassend met 4,5-3,5 van Leiderdorp, dat lang in de race om het kampioenschap was, maar in de laatste wedstrijden terugzakte. De stand aan de kop van het klassement is nu: 1. Promotie Zoetermeer 14/8; 2. Botwinnik Zoetermeer 12/8; 3. Leiderdorp 10/8. Botwinnik heeft alle “rating-ingewijden” verbaasd doen staan. De eerste twee wedstrijden gingen zo ongeveer volgens verwachting verloren, de laatste zes wedstrijden werden, verrassend genoeg, allemaal gewonnen. Misschien wel omdat Maurice Manoch opnieuw bereid bleek om vanaf de derde wedstrijd weer te gaan meedoen! En misschien wel vanwege de mysterieuze krachten in de sport die een team opeens zomaar in de hoogte kunnen tillen! In ieder geval hebben 4 à 5 teamleden (incl Maurice Manoch) een toernooiprestatierating gescoord die duidelijk hoger was dan de eigen rating, en dat is natuurlijk ook een sleutel voor succes!

Na Tcxa6?                                                          Na … Kc8
Buckels apr 22 Warmerdam Broekmeulen apr 22

Adrian Roos – Valentin Buckels 0-1. HWP Sas van Gent – En Passant 3,5-6,5. Buckels (EP) pakt nu de c-lijn: Tc8!; Lg1 Tc1; Dxb5 De3! Ta8 of? Kh7 en 0-1, want mat is niet meer te ontgaan.

Jasper Broekmeulen – Max Warmerdam 0-1. HMC Den Bosch – AMEVO Apeldoorn 3,5-6,5. Max (AMEVO) zet eerder mat: Pxc6 Td1+; Ka2 Lxf3; Pxd8 Ld5+; b3 Lc3 en 0-1, want hierna komt Ta1#

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!