schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Alsnog 2 flitsen van NK 1961 Tan

 

Aan het NK61 heb ik al eens een rubriek gewijd, maar ik vond geen partijen hierover in de kranten tijdens dit NK. Vervolgens heb ik twee flitsen gehaald uit de WK-match Botwinnik-Tal die gelijktijdig plaatsvond. Donner was het jaar ervoor Nederlands kampioen geworden waarna hij met een inzinking te kampen kreeg. In het NK 1961 verloor hij vervolgens de eerste partij onmiddellijk al van Tan, de latere kampioen. Maar de kranten hadden eigenlijk alleen maar oog voor Donner, zoals bleek uit enkele veelzeggende koppen: “Titel van Donner in gevaar”(AD), “Donner zit Tan dicht op de hielen” (Vrije Volk), “Donner herovert verloren terrein” (Tijd Maasbode), “Donner werd tweede” (Trouw). Mogelijk omdat Donner niet in zijn beste vorm stak, schreven de kranten slechts kleine stukjes over dit kampioenschap, zonder leuke partijen hieraan toe te voegen. Maar vorige week kreeg ik een e-mail van Feike Reitsma, waarin hij mij alsnog een mooie partij van NK Tan toezond, deze partij stond in de rubriek van W.J. Muhring “Om kampioenschap wordt enthousiast gestreden”. Muhring wilde dit illustreren met de partij tussen Tan en Roessel die Tan besliste met “een kostelijke slotcombinatie” (zie eerste flits). Vervolgens ben ik nog even in de rubrieken gedoken die mogelijk over dit NK zouden gaan. Ook Orbaan presenteerde deze partij in zijn rubriek in het Algemeen Handelsblad van 27-5-61. En Max Euwe besprak deze en een tweede partij in zijn rubriek in het Vrije Volk van 27-5-61 met als kop “Kampioen Tan wint partij meestal in vroeg stadium”. Tan heeft een aantrekkelijke manier van spelen, aldus Euwe, zijn opzet is scherp, hij is uit op een snelle beslissing, is een goed kenner van de openingen en combineert nauwkeurig (flits 2).   

 

                            Na … f6                                                          na Ta1
Tan 1961 Tan2 61

NK61 H. Tan – F. Roessel 1-0 NK61. Veld f6 wordt drie keer aangevallen maar ook drie keer verdedigd. Tan had iets dieper gekeken: Lxf6 Lxf6; Pxf6 Pxf6; Dg5+! Kf7; e5! En 1-0!

NK61 H. Tan – I. Branicki 1-0 NK61. Hierna gaat Tan in een combinatierijke partij naar een snelle beslissing: Lc6; Pd4 Dxe4; Pxc6 Pxc6 (blunder, Dxc6 was aangewezen); Ta1! En na 22 zetten 1-0, want na Kd7 volgt Txh8!; De1 en Df1! was overzien.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-