schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: De KNSB-competitie

 

De Meesterklasse. Al zeven ronden lang stond Charlois-Europoort op kop met zeven gewonnen wedstrijden. Het team won zelfs van de grootmeesters van En Passant. Maar het werd hardnekkig op de voet gevolgd door AMEVO-Apeldoorn, dat slechts 1 punt minder scoorde, door een gelijkspel tegen En Passant. Dan eindelijk in de achtste ronde stond de wedstrijd Apeldoorn – Charlois Europoort op het programma. Alsof Apeldoorn tegen de hekkensluiter speelde, het won maar liefst met 7-3. Het ratingverschil bedroeg gemiddeld 100 punten. AMEVO Apeldoorn had deze dag een gemiddelde rating van 2503, extreem hoog voor een team. Aan vijf borden won AMEVO Apeldoorn en aan vier borden was het ratingverschil ruim 150 pt. In de komende twee ronden speelt AMEVO Apeldoorn nog tegen twee middenmoters. De landstitel lonkt! LSG IntelliMagic Leiden, op 12 km van Zoetermeer, won met 3-7 van Caissa en staat vierde met 10 punten, 1 punt minder dan En Passant op drie.

Klasse 3E met de Zoetermeerse clubs Promotie en Botwinnik.

In de eerste competitiehelft was Promotie het ideale kampioensteam van deze klasse, mede dankzij een hoge teamrating. Maar de laatste twee wedstrijden is het zelfs geen schim meer van dit team. Toch weer Corona-overlast? De voorlaatste wedstrijd werd al verloren. Van de vijf 2100-plusspelers deed de laatste wedstrijd niemand mee, niettemin werd met 5-3 gewonnen, want, geluk bij ongeluk, er moest tegen het nog puntloze DD2 worden gespeeld! En aangezien de naaste concurrent Leiderdorp met 3,5-4,5 verrassend verloor van LSG3, staat Promotie toch weer alleen op de eerste plaats met 12/7, gevolgd door Leiderdorp met 10/7. Heel verrassend staat op de derde plaats ook met 10/7 het Zoetermeerse Botwinnik, dat dit seizoen bijzonder goed meedraait in de top van klasse 3E. Dit weekend won Botwinnik de uitwedstrijd tegen ASC met 3,5-4,5. Het wisselvallige Schaakhuis, dat tot nog toe als enige won van Promotie, verloor ditmaal van De Amstel en blijft daardoor staan op 8/7, en mag zich vermoedelijk wel als uitgeschakeld beschouwen voor de eerste plaats. Gezien de onverwachte ontwikkelingen in deze klasse, lijkt het een beetje voorbarig om met nog twee ronden voor de boeg, te durven voorspellen dat Promotie niet meer van de eerste plaats verdrongen kan worden, niettemin heeft Promotie vermoedelijk nog nooit zo’n grote kans gehad als nu om als eerste te eindigen.

                         

                               Na … Ke8                                               na … Tc3
Warmerdam Doel apr22 Steven apr 22

 

Max Warmerdam – Erik van den Doel 1-0. AMEVO Apeldoorn – Charlois Europoort 7-3. Max zet Erik mat: Dxg6+ Pf7; Tc7 Db5; Dg8+ Lf8; Dxf7#, 1-0.

Steven den Hollander – E.C. Lautenbach 0-1. SSN A – LSG E 2,5-3,5. LSG E is wederom samen sterk! Op zoek naar een leuke stand van Caissa – LSG IntelliMagic 3-7 op de site van LSG zag ik op maandagmiddag nog geen verslag van LSG, maar wel een hilarisch verslag van reporter Steven den Hollander, dammer bij Samen Sterk, schaker bij LSG, en sterreporter van de clubsites. Heel bekend als dammer (met een rating van bijna 1300), maar als schaker kan hij nog wel wat training gebruiken. Hier bracht hij verdedigend a3 naar a4, tevens een aanvallende actie al is de promotielijn nog ver, maar nu werd hij zeer onaangenaam verrast door Txe3?!; Txe3 Lc5! En de witte toren staat gepend, en Kf2 helpt niet meer vanwege f4! En 0-1!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-