schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Hoogovens 1994 voor Nikolic.

 

In 1994 organiseerde Hoogovens ook een aantal kandidatenmatches in Wijk aan Zee, naast bovendien de twee grootmeestergroepen. Dit bleek voor de typische Hoogovenfans een weinig interessante formule. Zo spelen in de A-groep maar 10 grootmeesters, waaronder de drie Nederlanders Piket, Van der Wiel en Van Wely. Interessant is dat er ook twee Bosniërs, Sokolov en Nikolic, en de Rus Tiviakov, aan de A-groep deelnamen. Deze drie buitenlandse grootmeesters zouden zich alle drie in Nederland vestigen. Sokolov en Nikolic waren intussen al verhuisd van Sarajevo naar Oegstgeest. In de eerste ronde verloor Piket in de tijdnoodfase van Nikolic. Na veel spanning won Vd Wiel (“ontloopt misère” schreef de Telegraaf) van Smirin. Veel spektakel was er ook bij Van Wely tegen Sokolov, maar ook Van Wely verloor. Piket herstelde zich met twee zeges op rij. “Piket rukt op na valse start” kopte het AD na alweer een zege in de vierde ronde! Ook Sokolov is aan het winnen en deelt met Piket de koppositie. Maar hierna zakte Sokolov af naar de achterhoede. Niettemin werd de aandacht van de kranten verdeeld over in hoofdzaak de kandidatenmatches, met onder meer Jan Timman (Lautier-Timman 3,5-4,5) en Paul van der Sterren (Kamsky-Sterren 4,5-2,5), en over de A-groep, waarin bovendien van de Nederlanders alleen Piket redelijk presteerde, wat vaak leidde tot slechts de uitslagen van de A-groep in de kranten. Na 7 ronden staat Nikolic op kop met 5,5, Piket en Tiviakov volgen met 4,5. De situatie werd er in de achtste ronde niet vrolijker op toen Piket opnieuw verloor van Hansen. Bijzonder nieuws uit Wijk aan Zee was nog, dat de Hongaar Peter Leko op 14-jarige leeftijd zijn derde GM-norm scoorde en kort daarna tot IGM is benoemd. De eindstand: 1. Nikolic 7/9; 2. Tiviakov 5,5; 3-5. Leko, Piket, Hansen 5; 6-7. Van Wely, Smirin 4; 8-9. Morovic, Sokolov 3,5 10. VdWiel 2,5.

 

                            Na … Tb6                                                            na … a5
Tiviakov Sergei Leko Peter 44Tb6HO94 Sokolov Ivan Van der Wiel John 40a5

 

Sergei Tiviakov (2630) – Peter Leko (14 jaar; 2545) 1-0. Wit heeft iets verrassends: Tb1! (als Txb1, dan promoveert a6) Kc7; Pe8+ Kc6; Tc1+ Kd7; Pc7 en 1-0.

Ivan Sokolov (2650) – John van der Wiel (2570) 1-0. De zwarte toren staat lastig: g4! Pf6; Le3! Txf3 of?; Lxf3 Lxf3; Txc4 en even later 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-