schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week:  Hoogovens 1993 voor Anatoli Karpov

 

Vanaf 15-1-93 strijden 24 spelers, waarvan al acht geplaatst zijn voor de tweede ronde, om de hoofdprijs van fl 15.000 in het zogenoemde Match-toernooi. De verliezers krijgen een herkansing in het Open toernooi (OT) met een hoofdprijs van fl 8.000. De acht toppers zijn Jeroen Piket, Karpov, Salov, Nunn, Sokolov, Sjirov, Hansen en Gelfand. In de mini-matches van de eerste ronde werden alle Nederlanders uitgeschakeld: Paul van der Sterren, Friso Nijboer, John van der Wiel en Loek van Wely. Het kwam door “gebrek aan rugwind”, schreef NRC Handelsblad. Tussen Van Wely en Nikolic kwam een heksenketel op het bord, en Van Wely werd al omstandig geprezen, en het duurde even voor men doorkreeg, dat hij eigenlijk aan het verliezen was. Piket is nu een eenzame Nederlander in de tweede ronde waarin hij het opneemt tegen de Brit Hodgson. Anatoli Karpov verloor sensationeel in 12 zetten zijn eerste partij van Christiansen, door een blunder natuurlijk. Ook Piket verloor. Ze hebben nog een herkansing. Karpov lukte het te winnen en ging door naar de barrages, Piket zag zich uitgeschakeld door een remise, maar gaat door naar het OT. In de kwartfinales van de matches maakte Karpov (1,5/2) geen fouten tegen Nunn. In de halve finales speelde Karpov eerst met zwart remise tegen Salov. “Karpov zijn geld waard”, kopte het AD. Hij speelt in de finale vier partijen tegen de Spaanse verrassing Miguel Illescas. In de finale staat Karpov op 1,5/2. Hij komt daarna op 2-1 en Illescas schijnt al tevreden te zijn als Karpov nerveuze trekjes gaat vertonen! Karpov werd inderdaad de eindwinnaar met 2,5-1,5. Dan het OT: hoe ging het daar toe? In het OT hebben na zes ronden Vd Wiel en Piket 4/6. Piket stoomde na twee achtereenvolgende winsten op naar de gedeeld tweede plaats met 5/7! Vervolgens versloeg Piket de Brit Nunn en kwam daardoor op gelijke hoogte met leider Adams die remise speelde (6/8). Vervolgens kwam groottalent Salov op kop in het OT. Salov won uiteindelijk het OT door een salonremise tegen Piket. De eindstand van het OT bovenaan: 1. Salov 9/12; 2. Lobron 8,5; 3-5. Oll, Piket, Toekmakov 8; 6-7. Kortsjnoj en John van der Wiel 7,5. Groot nieuws uit Wijk aan Zee was verder dat Friso Nijboer de 10e Nederlandse GM werd, omdat hij in Wijk aan Zee voor de derde keer een GM-score neerzette met 6,5/12.

 

                            Nu … Ld6?                                      Na … Dd5
Christiansen Larry Mark Karpov Anatoly 11.Le3 HO 93 Van der Wiel John Smirin Ilia 34Dd5HO 93

 

Larry Christiansen (2620) – Anatoli Karpov (2725) 1-0. Hoogovens 1993. Oud-WK Karpov won het toernooi, maar begon met een blunder. Na Ld6 staan twee stukken ongedekt, waarop de witte dame een dubbele aanval kon uitvoeren: Dd1 en 1-0.

John van der Wiel (2570) – Ilia Smirnin (2615) 1-0. Hoogovens 1993. Opnieuw een staaltje van prachtig combinatiespel van John: Df4 Lf5; Te7 Td8; Dh4 g5; Dxg5 Dd4; Dxf5 (loperwinst) en 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-