schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Hoogovens 1982: Nunn en Balashov

In 1982 staat Timman achter Karpov als tweede op de wereldranglijst met 2655. Hij is dus de grote favoriet voor het winnen van het Hoogovenschaaktoernooi 1982, al doen Tal en Hübner ook mee. De GM-norm is 7,5 pt, belangrijk voor Hans Ree. Tal is intussen 45 en de oudste deelnemer. In totaal zijn er 14 deelnemers in de GM-groep. In de eerste ronde werden veel partijen remise. Alleen Nunn, een wonderkind noemde Lex Jongsma hem, won in grootse aanvalsstijl, hij offerde een paard voor twee pionnen, van de Braziliaan Sunye. Nog verrassender was, dat hij de twee ronden daarop eerst Timman en daarna Tal versloeg (3/3). Genna Sosonko, Hort en ook John van der Wiel staan op de gedeelde tweede plaats met 2/3. In de volgende ronde verloor Timman ook nog van Nikolic. John vd Wiel doet het tegenovergestelde, hij acteert boven de verwachting, nu won hij van Sosonko! In de vijfde ronde krabbelde Timman een beetje op: remise tegen Kavalek. Vd Wiel speelde met zwart en met solide spel remise tegen Hübner. Vervolgens won Vd Wiel met veel geluk van Chandler. Na zes ronden is vd Wiel koploper met 4,5/6!, al moet Nunn nog wel een afgebroken partij uitspelen. In het weekend verloor Timman alweer, ditmaal van Sosonko, maar hij won met een fraaie matcombinatie van Hübner. Tal won in dezelfde ronde van Sosonko. “Tal en Timman pas op dreef na uitschakeling”, kopte Nieuwsblad van het Noorden. VdWiel haalde een halfje uit het weekend. Ook Nunn won slechts een halfje, hij verloor van Nikolic. Het veld schoof hierdoor iets in elkaar. Bovenaan staat nog steeds Nunn met 5,5/8 en gedeeld tweede zijn vdWiel, Hort en Balasjov met 5/8. In ronde negen weer een verrassing, nu won VdWiel van Timman, die helemaal van slag is. Hij gaf na afloop vd Wiel geen hand, hij wachtte nog op verlies door tijdsoverschrijding en haastte zich toen de zaal uit. Alleen Het Vrije Volk schreef nog aardig over Timman: “Timman is aan vakantie toe”. Verder is er de opmars van Balashov naar de top. Tal versloeg een ronde later vdWiel met “Hogeschoolschaak”, zijn derde winst op rij. Een bittere nederlaag evenwel voor vd Wiel. Na tien ronden, delen Nunn en Balashov de koppositie. Maar in de elfde ronde was vdWiel alweer in topvorm met winst op Christiansen. Hij heeft nu 7/11 en de GM-norm is 7,5. In de voorlaatste ronde verloor vdWiel echter van Nunn, die nu samen met Balashov de kop deelt met 8/12, ze zijn niet meer voorbij te streven. In de laatste ronde werd hun onderlinge partij remise, zodat Nunn en Balashov het toernooi samen wonnen. Hort en vdWiel speelden ook remise waardoor vdWiel op fraaie wijze zijn eerste GM-norm boekte!! Ook Jan Timman besloot het toernooi met een prijs, een soort troostprijs, want hij won nog van Tal! De eindstand: 1-2. Nunn en Balashov 8,5/13; 3-4. Hort en vdWiel 7,5; 5-9. Sosonko, Tal, Kavalek, Hübner, Nikolic 7; 10. Ree 6,5; 11. Timman 5,5; 12. Christiansen 4,5; 13. Sunye 4; 14. Chandler 3,5.

 

                                Na … Tc7                   

                              Na … Txf2
Timman Jan H Huebner Robert HO 82 Van der Wiel John Christiansen Larry Mark HO 82

 

Jan Timman (2655) – Robert Hübner (2620) 1-0. Hoogovens 1982. Weer een geweldig mooie combinatie van Jan: Pd7 De7; Pe6 en 1-0, want de zwarte koning zit in een matnet. Het best lijkt nog om de loper te verzetten, Lf6; Dxe4+ Kh8; Da8+ enz.

John vd Wiel (2470) – Mark Christiansen (2585) 1-0. Hoogovens 1982. John gaat nu met enkele krachtzetten de zwarte loper winnen: Th4 Le8; Th8 Kd8; Pg4! En 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-