bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Rixi Markus & Fritzi Gordon wonnen Europa Cup 1975 

 

Anders dan bij schaken en dammen hebben vrouwen bij bridge vele GROTE prijzen gewonnen. De dameswereldkampioenen Rixi Markus & Fritzi Gordon hebben in 1975 nog een groot succes aan hun toen al indrukwekkende staat van dienst toegevoegd. In Evian legden zij beslag op de eerste plaats in het eindklassement van de tiende en laatste ronde van de eerste Europa Cup voor bridgeparen. Op het evenement waren honderd paren afgekomen uit Scandinavië, Oostenrijk, Polen, West- en Zuid-Europa, onder wie talrijke kanshebbers op de hoogste plaatsen. Het bridge-evenement werd rijkelijk gesponsord door Philip Morris en vond plaats onder de paraplu van de European Bridge League. Behalve de eer en de beker, wonnen de dames het voor bridge bepaald niet oninteressante bedrag van 15.000 Zwitserse francs (als teamprijs). De finale werd een bijzonder spannende aangelegenheid waarin ook Nederlandse paren fraaie plaatsen behaalden.

Boekhorst-Letteboer leverden een uitstekende prestatie door de zesde plaats in de Evian-ronde te behalen, goed voor 10 EC-punten en ze zouden waarschijnlijk hoge ogen gegooid hebben in deze competitie als zij samen tenminste in drie toernooien (ronden) hadden meegespeeld. Filarski-Van de Velde kwamen er ditmaal nauwelijks aan te pas. Van de Velde verscheen nog half ziek aan tafel en ook Filarski had bepaald wel betere toernooien gespeeld dan dat van Evian. Niettemin waren hun 35 EC-punten goed voor een vijfde plaats in het eindklassement.

Ger Letteboer boekte in het onderlinge duel van de genoemde Nederlandse topbridgers op de tweede speeldag met een fraaie actie groot en verdiend succes, met veel punten bekroond, zie onderstaand spel.

   Z/OW  NZ Boekhorst-Letteboer

             OW Filarski-Van de Velde.

171 Evian 75

  

Noord opende in de derde hand met één schoppen; Oost drie klaver. Als Zuid past, zegt West ongetwijfeld drie schoppen, vragende om een dekking in die kleur bij oost, zo enigszins mogelijk op weg naar 3SA. Maar Letteboer nam die kans weg door met de zuidhand drie schoppen te zeggen! West kwam nu in moeilijkheden: vd Velde had nog – als voorvechter van het vaak door hem gebruikte “strafinformatie-doublet" zoals men dat had kunnen noemen – dat bod kunnen doubleren om Oost een keuze te geven voor klaver of SA. Maar hij was natuurlijk bang een singleton schoppen in oost aan te treffen, en besloot toen maar tot vier klaver; Oost vijf klaver. Een kansloos parcours, uitkomst schoppen Vrouw voor Oosts schoppen Heer, en uiteindelijk één down. Score 97-1, een enorme top in het voordeel van NZ.

Naar Herman Filarski, Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-