schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Schaak. Mat! De zesde ronde KNSB-competitie

 

De Meesterklasse

Na een lange corona-lockdown is de KNSB-competitie hervat met de zesde ronde. De vijfde ronde viel in de lockdown en is uitgesteld. In het verslag van Mark van der Werf van het Leidse LSG-IntelliMagic komt naar voren dat Corona voor een aantal teams een nare invloed had en dat gold zeker voor de tegenstander van LSG, HMC Den Bosch. HMC kon slechts 9 spelers opstellen en die waren bovendien niet allemaal de eerste keus. Mede daardoor bereikte LSG een grote overwinning van 2,5-7,5. Daarbij waren twee zeges van tactische aard, zie de flitsen. Ook de uitslag tussen het sterke En Passant en koploper Charlois Europoort (CE) leek nogal hoog uitgevallen in het voordeel van CE, maar bij nader inzien bleek dat CE wederom tot heel verrassende uitslagen in staat is. En dan ontbrak nog wel kopman IGM Erik van den Doel, waardoor CE ook nog eens de uitstraling had gekregen van een kennelijk heel fris internationaal gezelschap van vooral Belgen, waarin geen schaker nog een typisch Nederlandse naam heeft. Dus Charlois Europoort bleef in de Meesterklasse aan de leiding met 10/5, met AMEVO Apeldoorn op de tweede plaats met 9/5 en LSG IntelliMagic als derde met 8/5, terwijl En Passant met 7/5 als vierde al 3 punten achterstand heeft.

Klasse 3E KNSB

Klasse 3E is de klasse van de Zoetermeerse schaakclubs Promotie en Botwinnik, die allebei goede zakendeden. Promotie won voor de vijfde keer op rij, nu met 3-5 van Philidor Leiden 2, en staat met 10/5 steeds vaster op de eerste plaats, mede omdat plaatsgenoot Botwinnik met 4,5-3,5 won van Schaakhuis Den Haag dat nu op 6 punten bleef steken. Ook Botwinnik staat met 6/5 op de gedeeld derde plaats, een prima prestatie. Het best in het spoor van Promotie blijft Leiderdorp op de tweede plaats met 8/5. Leiderdorp verpletterde met 6,5-1,5 hekkensluiter DD2 Den Haag, en moet als een niet te onderschatten runner-up worden beschouwd. De nog te spelen wedstrijd tussen Promotie en Leiderdorp zou wel eens over het kampioenschap van klasse 3E kunnen beslissen.

 

                                  Na … Te7                                                    na … Kg6
Willemze R6 KNSB Pijpers R6 KNSB

 

Martin Martens (HMC Den Bosch; 2334) – Thomas Willemze (LSG; 2375) 0-1. Waar is de witte verdediging? Kg4? Th4+; Kf5 f3; gxf3 Tf4+; Kg5 Kg7; Ta1 h6+; Kh5 Th4#!!

Arthur Pijpers (LSG; 2488) – Thomas Mollema (HMC Den Bosch; 2259) 1-0. Arthur Pijpers onderneemt nu een prachtige tactische actie: Txb6 axb6; Ld6!! (een dubbele loperaanval op de twee zwarte torens!) Txa6; Lxf8 en wit staat en blijft een volle loper vóór, en even later 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-