bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Het aardigste spel van september75

 

Nu volgt het aardigste spel dat Herman Filarski in de maand september 1975 heeft gezien. Het werd in Utrechts Denksport-centrum gespeeld met de bezetting NZ Van de Velde-Filarski tegen OW Trouwborst-Doremans, toen een toppaar van BCO Utrecht. Het aardige van dit spel is, dat het in de praktijk exact werd gemaakt, maar Herman Filarski legt uit dat OW (de verdediging) de goede speelwijze misten om dit spel één down te spelen.

W/NZ

FIL sept 75

Biedverloop

West twee schoppen - Noord en Oost pasten - Zuid doublet - Noord drie ruiten - Oost doublet - Zuid drie SA - ook gedoubleerd door Oost.

Spelverloop

Tegen deze drie SA startte West met ruiten tien. Noord dekte terecht deze tien met de Boer, Oost zette de Aas, Zuid de zes. Zou Oost nu ruiten vier naspelen, dan wint Zuid de slag en begint schoppen te spelen: hoe West ook tegenspeelt, NZ winnen nu of later één schoppen, vijf hartens, twee klaveren (met snit) en een ruiten, 9 slagen, contract gemaakt! Oost speelt echter in slag twee klaver Boer na, Zuid de Vrouw. Kleine schoppen uit Zuid voor de Vrouw van West, en wéér klaver, die Zuid duikt. Wat Oost ook speelt, hij kan niet verhinderen dat Zuid hierna een schoppenslag ontwikkelt en nu ook tot 9 slagen komt.

Echter, OW hadden in slag 1 het beter kunnen doen, Oost maakte toen al de beslissende “fout”. Oost had niet zijn Aas maar had ruiten vier moeten bijspelen! Double dummy (beste afspel bij open kaart) van het tegenwoordige bridgeprogramma Jack (waarover Filarski nog niet kon beschikken) bevestigt deze constatering! Door dit tegenspel kan Zuid niet verder dan acht slagen komen. Zodra hij schoppen speelt, wint West twee slagen in die kleur, vervolgt ruiten en West maakt achtereenvolgens nog ruiten Aas (waaronder de Heer valt) de Vrouw en de negen. Dat zijn vijf slagen: één down! Uit het bieden en de uitkomst valt wel enigszins af te leiden dat Zuid niet meer dan ruiten Heer tweede heeft. Eenvoudig genoeg allemaal... maar wel achteraf, geeft Herman Filarski in alle “bescheidenheid” toe!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-