schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Tata Steel Masters 2022: prachtige flitsen! 

 

Op het moment van schrijven zijn er 8 ronden gespeeld, en in de flitsen worden twee formidabele winststellingen getoond van Anish Giri en Jorden van Foreest, beiden spelen in de Tata Steel Masters. Op internet gekeken of er wellicht ook iets leuks over ze te vertellen was, maar schaken is een serieuze sport sinds de Russen ook meedoen. Voor de komst van de Russen waren de toenmalige Hoogoventoernooien gezellig en gemoedelijk, na de komst van de Russen merkten de journalisten op dat de sfeer onmiddellijk anders werd, in de zin van serieuzer. Bij dammen was dat ook zo. In 1958 werd de match om de wereldtitel in Nederland gehouden, maar hij ging tussen Marcel Deslauriers uit Canada en Iser Koeperman uit Rusland. Deslauriers kwam geheel alleen en werd van Schiphol afgehaald door oud-WK Ben Springer op de brommer. De eerste daad van Marcel had niets met dammen te maken, hij wilde eerst de brommer van Ben uitproberen. De foto in de pers toont Marcel uitbundig lachend op de brommer van Ben. Of hij ook getraind had met partijen van Koeperman? “Trainen? Welnee, ik dam gewoon voor mijn plezier”. Vervolgens werd ook Iser Koperman afgehaald, in gezelschap van een secondant, de secretaris van de Russische dambond en een tolk, die de meeste antwoorden op vragen aan Koeperman beantwoordde zonder daarvoor Koeperman lastig te vallen, maar Koeperman merkte nog wel op dat hij veel partijen van Marcel had nagespeeld en dat hij daarvan veel geleerd had. Het gezelschap van Koeperman moest er ook voor zorgen dat hij zich als “Meester in de Sport” aan zijn verantwoordelijkheden zou houden: geen alcoholische dranken of rookwaar, schrale maaltijden, serieus gedrag, vroeg naar bed en bij het opstaan een uurtje ochtendgymnastiek. Geen wonder dus, dat Koeperman de match overtuigend won. Dat vooral schaken zich zo internationaal heeft ontwikkeld, is wel te merken aan beide topgrootmeesters. Anish Giri is in 1994 in St Petersburg/Rusland geboren, Nepalese vader, Russische moeder, ze verhuisden in 2002 naar Japan en in 2008 naar Nederland. Anish trouwde in 2015 met de Georgische schaakster Sopiko Guramishvili en in 2006 werd hun zoon geboren. Veel successen, ik noem er slechts drie: in 2017 won hij het Reijkjavik Open; in 2018 en 2021 werd hij gedeeld eerste bij de Tata Steel Masters, maar de beslissingsmatches gingen verloren. Volgende keer iets meer over Jorden van Foreest.

 

                                Na … Te5                                                     Na … De7
Giri tata 22 Jorden tata 22

 

Andrey Esipenko (2714) – Anish Giri (2772) 0-1. Tata Steel Masters 2022. De partij oogt nogal wild, maar alles is in hoge mate volgens de theorie, als ik IM Stefan Kuipers bij zijn interessante uitleg op Twitch goed begrijp, maar Andrey wijkt hier nogal druistig af, dat paard stond maar werkeloos in de hoek, maar het is gelijk fout! Pd2? g3!; Pf3+ Kf4!; Tf1 of? h3+; Kxh3 g2; Tf2 Ke3 en 0-1. Een interessante variant hierna zou nog zijn: Txg2 Kxf3!; Txg7 Th5#!! Formidabel gespeeld door Anish Giri!

Jorden van Foreest (2702) – Santosh Vidit (2727) 1-0. Tata Steel Masters 2022. Jorden verslaat de actuele lijstaanvoerder met een schitterende combinatie, acht aanvallende zetten op rij, waarin de beweeglijke loper op e2 de hoofdrol speelt, maar ook Tf1 vliegt op een gegeven moment over het bord: Lh5 Tc8; d6 De6; Lf3 Pc5; Ld5 De5; Dxe5 fxe5; Tf7+ Kg6; Txd7 Pxd7; Le6 en 1-0, want zwart gaat beduidend materiaal verliezen! Formidabel opnieuw.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-