schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Tata Steel 2022

 

Op het moment van schrijven zijn er drie ronden gespeeld. De Masters worden na drie ronden aangevoerd door Santosh Vidit (India) met 2,5/3, de Challengers door Arjun Erigaisi (India), Thai Nguyen (Tsjechië) en Volodar Murzin (Rusland) met 2,5. De Masters hebben een gemiddelde leeftijd van 27 en een rating van gemiddeld 2736, bij de Challengers zijn de cijfers 23 en 2559. Bij de Masters zijn Sergey Karjakin en Rames Praggnanandhaa op 12-jarige leeftijd tot Internationale grootmeester (IGM) benoemd. Ongelofelijk jong dus, en dan lijkt het de vraag of ze wel blijven schaken, want ze kunnen dan als wonderkind nog alle kanten uit. Van Cryptoanalist tot President van de VS. Intussen is Karjakin 31, heeft met grote regelmaat aan schaaktoernooien meegedaan en heeft zelfs al een match om de wereldtitel gespeeld tegen Magnus Carlsen. Rames is nog maar 16 jaar, maar lijkt ook voor een schaakcarrière te kiezen. Na in de eerste twee ronden remise te hebben gespeeld, kreeg hij het in de derde ronde zwaar te verduren van Jorden van Foreest. Jorden offerde een pion, maar kreeg daarvoor terug dat Rames twee dubbelpionnen ontwikkelde. Vervolgens wist Jorden alle stukken af te ruilen op ieder een toren na, en met de zwakke pionnenstructuur kon Rames niet veel beginnen, terwijl de b-pion van Jorden op weg naar de achtste rij niet te stoppen was, een fraaie strategische overwinning voor Jorden, zijn tweede al! Maar hij verloor ook een partij van de Hongaar Richard Rapport. De derde partij van Rapport was een juweel. Zijn tegenstander Nils Grandelius met wit had volgens het commentaar van IM Stefan Kuiper op Twitch zijn paarden verkeerd gestald waardoor wit flexibiliteit miste en kwetsbaar werd voor een schitterende slotcombinatie van Rapport (zie flits 2). Veelal zijn de winstpartijen gebaseerd op betere opbouw die bijvoorbeeld tot twee pionnen winst leiden, maar natuurlijk wordt ook nog wel eens een foutje gemaakt, zoals begaan door Challenger Marc Maurizzi (de allerjongste, nog maar 14, ga toch voetballen, zou u kunnen denken, maar echt, dat doet hij ook, hij is een “dubbeltalent”) in zijn partij tegen Surya Ganguly (flits 1).

Schaakliefhebbers hoeven zich komende week niet te vervelen, want zij kunnen live meekijken met de spelers op uiteraard het Tata Steel kanaal: tatasteelchess.com, maar bijvoorbeeld ook op chess.com en vanaf 20.00 uur is er interessant commentaar achteraf van IM Stefan Kuipers op twitch.tv/schaakbond van de KNSB.

 

                                  Na … Le8                                                           na Txg7
Ganguly Tata 22 Rapport tata 22

 

Surya Ganguly 2627 – Marc Maurizzi 2496 1-0. Challengers Tata Steel 2022. Net als Fritz speelde Surya Tc1, waarna Marc de fout beging: Td6; wat werd afgestraft door Te1+! en 1-0, want er zou ongetwijfeld loperwinst volgen: Kd7; Txd6+ Kxd6; Txe8!

Nils Grandelius 2672 – Richard Rapport 2763 0-1. Masters Tata Steel 2022. Dat pionnetje pakken met Txg7 was toch niet zo’n goed idee, want Richard gaat nu prachtig combineren Th3!; De1 Th1!; Tg1 Txg1; Dxg1 Dc3 en 0-1 want zwart zet mat!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-