schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Geschiedenis Hoogovens: 1975 voor Portisch.

 

In 1975 werd Karpov uitgenodigd voor het toernooi, maar tot teleurstelling van alle betrokkenen zag hij zich genoodzaakt om te bedanken. Niettemin was het toernooi nog nooit zo sterk bezet met 5 2600-plus deelnemers: Lajos Portisch, Robert Hübner, Efim Geller, Vladimir Hort en Jan Smejkal. Acht in plaats van de gebruikelijke negen punten waren nu al genoeg voor een GM-score! Na Geller is Furman (2510) nu de tweede Rus. In de eerste ronde was er gelijk al vechtlust: vier zeges waaronder een heel mooie van Donner (flits). In ronde 2 kwam Ree wel slechter te staan tegen Timman, maar remise. In de derde ronde greep topfavoriet Portisch al de leiding, en leed Kuijpers al zijn derde nederlaag in successie. De vierde ronde was er vooral één van afgebroken partijen, maar Sosonko wist wel “snel” te winnen van Popov. Na het weekend gingen de kranten enthousiast in op de magistrale winst van Jan Timman die niemand minder dan Hübner mat zette (flits)! Na 6 ronden staat Portisch nog steeds alleen op kop (5/6), maar Timman en Sosonko doen bijzonder goed mee met 4/6. Maar de dag daarop was het een donkere dag voor het Nederlandse schaak, want Timman blunderde, en Donner verloor van Portisch. Sosonko remise. Timman en Donner speelden onderling ook remise. Ietwat saaie ronde volgens NRC. In de negende ronde won Timman van Browne, Donner verloor, en Timman staat nu samen met Sosonko op 5,5/9. Sosonko hield met zwart Portisch op remise! In de tiende ronde veel remises maar Sosonko won van Timman. In de elfde ronde was het spektakelstuk van Kavalek tegen Portisch toch nog remise. Sosonko naderde met een remise nu ook tegen Hort zijn GM-norm. In de twaalfde ronde verloor Sosonko dan eindelijk en nog wel van oud-landgenoot Geller. Timman liet een gewonnen stelling tegen Portisch remise lopen. Timman hielp daarmee wel Hort aan de leiding! Sosonko lijkt even van slag te zijn want hij verloor nu van Langeweg. Donner die zo goed begon, is helemaal weggezakt en bungelt met 4,5/13 op de 14e plaats. Sosonko en Timman hebben 7/13. In de 14e ronde behaalde Sosonko dan toch zijn eerste GM-norm door van Ree te winnen, en wist Timman ook Hort op remise te houden, mede waardoor nu Portisch weer op kop kwam. In de laatste ronde behield Portisch zijn ongeslagen status, en werd hij toernooiwinnaar door Langeweg een remise toe te staan. De eindstand: 1. Portisch 10,5/15; 2. Hort 10; 3. Smejkal 9,5; 4. Kavalek 9; 5-7. Sosonko, Gligoric, Hübner 8,5; 8-10. Browne, Timman, Geller 8; 11. Furman 7; 12. Langeweg 6,5; 13. Ree 5,5; 14. Donner 5; 15. Kuipers 4; 16. Popov 3,5.

 

                            na … Dda4                                                 na … Df5                      
Donner HO 75 Timman HO 75

 

Jan Hein Donner – Frans Kuipers 1-0. Hoogovens 1975. Kuipers deed zijn zetten in grote tijdnood: Dc8 Pd7 en 1-0, want: Te8! Db5 of? Ld6 en Donner gaat materiaal winnen.

Jan Timman – Robert Hübner 1-0. Hoogovens 1975. Jan had een kwaliteit geofferd voor een aanval en vervolgt met Dd2 Dd3; Dh2 Th7; g6 Tg7; Th8# (MAT!)

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)   

-advertenties-

-goede doel-