bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Slavenburg op Lanzarote in 1972

 Lanzarote is een Spaans eiland voor de Atlantische kusten van Marokko. Nog Middeleeuws halverwege de jaren zestig. Zonder elektriciteit, asfalt, met arme vissers in lemen hutjes, nog net toegankelijk via een vissershaventje, even later ontdekt door een projectontwikkelaar, waarna bouwwerken als paddenstoelen de grond uitschoten: hotels met wuivende palmen, zwembaden en tennisbanen. Bob Slavenburg streek daar voor een klein jaar neer als tennisleraar met zijn overgebleven bezit in 5 koffers. Daarvóór had hij in Marokko geld als water verdiend, maar hij gaf nog veel meer uit. En na de mislukte coup op de koning van Marokko zakte de economie daar heel snel in en viel daar niets meer te verdienen. In Lanzarote was het natuurlijk niet veel beter en voelde hij zich de armste kapitalist van de wereld. Maar na een vergadering van de tennisclub beschikte hij weer over een deeltijdbaan van fl 750 in de maand, en krikte hij zijn verdiensten al gauw op met een leuke commissie van fl 3500 voor zijn bemiddeling om voor een Engelse kennis een mooi huis neer te zetten op Lanzarote. Dit en andere verhalen over “boekanier” Bob Slavenburg kunt u uitgebreider nalezen in het boek Geheugenwonder Bob Slavenburg, door Bram Doeves, te koop bij de NBB-bridgeshop in Utrecht: https://bridgeshop.nl/nl/geheugenwonder-bob-slavenburg-wereldkampioen-bridge-1966 ad € 12,95. Bridgen deed Bob ook, zijn hele leven lang. Klaas Boer speurde in 1981 voor zijn bridgerubriek in Nieuwsblad van het Noorden naar briljant gespeelde spellen, maar greep toen toch weer terug op een spel van de toen al overleden Bob Slavenburg dat hij speelde samen met Peter Manhardt, ook oud-WK, met als titel “een briljante deblokkade”. 

Zuid/Niemand

Manhardt 81 copy

 

Bob Slavenburg (Zuid) opende één klaveren, West doubleerde, Mannhardt drie klaveren en met zijn gebruikelijke flair gokt Slavenburg 3SA. OW maken eerst hun vier schoppenslagen. En wat gooit Slavenburg nu bij in de vierde slag van West? Juist, klaveren negen, want die zou het uitspelen van de zes klaverslagen van NZ treurig blokkeren. Na de vier schoppenslagen komen NZ aan de beurt voor de rest van de slagen en neemt de klaverenheer in Noord de klaverenboer over om de negen slagen te kunnen realiseren. Een briljant gespeelde deblokkade, aldus Klaas Boer.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

   

-advertenties-

-goede doel-