schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: NK Schaken 2021 voor de bij vlagen geniale Max Warmerdam.

  

Na de “overvolle” NK-voorronden in Hoogeveen bleef een viertal topschakers over voor een dubbele vierkamp in Rotterdam bij Deloitte, hoog in de Maastoren, met 165 meter het hoogste gebouw van Nederland. In vroegere tijden was er hotelaccomodatie maar nu mogelijk niet, waardoor de zuinige Hollanders die schakers wel moeten zijn, in hun eigen “gammele voertuigen” tussen Rotterdam en woonplaats heen en weer gingen. Doe dat nou niet, hadden de juristen onder ons vooraf al graag willen roepen, neem nou de trein. Als het met de trein onverhoopt misgaat, is het meestal overmacht als de getroffenen hun streven zien mislukken om nog op tijd te komen. Maar wie met de auto reist, neemt het risico op domme pech. Immers, het is echt niet zo abnormaal dat het ding er ergens gewoon mee ophoudt en dat is nog heilig bij het ongelukje dat in het allerkleinste hoekje kan zitten. Helaas overkwam het eerste (het ding nam een pauze) Roeland Pruijssers voor een reglemenaire nul tegen, geluk bij ongeluk, de bij vlagen geniale Max Warmerdam. Max is de jongste Nederlandse IGM, die met vlagen van genialiteit zijn partijen wint (zie schaken.nl over zijn tweede schoonheidsprijs New in Chess: “Max Warmerdam grossiert in genialiteit!”). Ik had grote opluchting bij Roeland verwacht, maar tot mijn lichte verbazing was er boze teleurstelling bij een emotionele Roeland. Dat heeft iedereen kunnen zien, die de schitterende livestream van de KNSB heeft gevolgd. Een nul tegen Max, maar zonder ratingverlies, wat wil je nog meer (?) zou ik zo denken. Want wat Max dit hele jaar al presteert, zet zelfs Euwe en Timman in zijn schaduw! De laatste ronde van het toernooi was nog heel interessant met prachtige slotcombinaties van uiteraard Max en inderdaad, ook van Roeland (zie de twee flitsen)! De eindstand van de NK-vierkamp is:

1. IGM Max Warmerdam 5/6; 2. IGM Roeland Pruijssers 3/6; 3. IM Hing Ting Lai 2,5/6; 4. IGM Robin Swinkels 1,5/6.

 

                               Na Tf1                                                               Na Lc3
Roeland dec 21 copy Max dec 21 NK

 

Roeland Pruijssers – Hin Ting Lai 1-0. NK 2021. Fritz zou nu voor zwart in iets slechtere stand Ld8 doen, en ziet gelijk dat het gespeelde e5 een aardige combinatie toelaat voor Roeland die deze ook gaat uitvoeren! Dxh5 en 1-0 want het vervolg zou zijn Txf6; Txf6 Dxf6 en nu komt de pointe: een dubbele dame-aanval op koning en toren: Dg4+! En toch altijd nog de tweede plaats voor Roeland!

Max Warmerdam – Robin Swinkels 1-0. NK 2021. De loperzet onthult een agressieve toren, na Da6 neemt hij dan maar de loper te grazen: Txb7 Dxb7, maar nu kan het schitterende Dxe6+ Kf8; Pe5 Pxe5 of?; en dan tot besluit de dubbele aanval met loper en dame op de zwarte koning en dame: Lxd5!! En uiteraard 1-0. Een geweldig mooi besluit van dit toernooi!! Max beëindigde dit NK als Nederlands kampioen met de superscore van 5/6!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-