schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Vierde ronde KNSB-competitie 2021

 Aangezien de Corona-maatregelen-verzwaring niet inging op zaterdag maar op zondag, waren de schaakspeelzalen op zaterdag 27-11 nog de hele middag “gewoon” open, en kon de KNSB-competitie doorgaan. In de vierde ronde vielen er eindelijk klappen in de top van de Meesterklasse. Alleen Charlois Europoort bleef over als team met de maximale score van 8/4, maar dit team heeft nog niet tegen de top gespeeld en geeft mij de indruk soms met de hakken over de sloot naar de winst te gaan. LSG haakte (voorlopig?) echter af door met 5,5-4,5 te verliezen van En Passant (EP) dat een sterrenteam de arena inzond. Met als effect dat de vier topgrootmeesters van EP [Alexei Shirov (2673), Ivan Sokolov (2579), Lucas van Foreest (2535) en Sergey Fedorchuk (2607)] allemaal wonnen. Hoe verwoestend deze toppers kunnen uithalen blijkt uit de twee flitsen! De drie slechts iets mindere toppers stelden met drie remises de winst van 5,5-4,5 reeds veilig. De overige drie borden had EP open kunnen laten, maar daarop zaten de getrouwen van het eerste uur die helaas allemaal verloren. Hierdoor rukte EP met 7/4 op naar de tweede plaats, die ze moeten delen met het team dat zo vrijpostig was om ze in de eerste ronde een remise af te snoepen, AMEVO Apeldoorn, dat ditmaal won van Zuid-Limburg met liefst 6,5-3,5. Overigens, onderschat ook AMEVO niet, want dat heeft de jongste Nederlandse IGM, Max Warmerdam, in de gelederen die met vlagen van genialiteit zijn partijen wint (zie schaken.nl over zijn tweede schoonheidsprijs New in Chess: “Max Warmerdam grossiert in genialiteit!”) Na dit weekend lijken mij EP en AMEVO, toch wel de grootste favorieten voor de landstitel. In klasse 3E vielen de verrichtingen op van de twee Zoetermeerse teams, Promotie en Botwinnik. Promotie blijft typisch Zoetermeers “paalvast” op de promotiekoers liggen door opnieuw te winnen, en heeft nu 8/4. Met 5-3 werd ASC verslagen en dat gebeurde ditmaal vooral op de onderste borden! Ook Botwinnik won van DSC2, maar vooral de ruime winst van 5,5-2,5 leek te willen aantonen dat Botwinnik, nu met 4/4, het eigenlijk best goed doet in klasse 3E! In de volgende rubriek wordt natuurlijk aandacht besteed aan het NK schaken. Op moment van schrijven kan de titel de al voornoemde bij vlagen geniale Max Warmerdam bijna niet meer ontgaan!

 

                                 Na Le4                                                             na … Lh6
Lucas v Foreest nov 21 Fedorchuk nov 21

 

Lucas van Foreest – Predrag Nikolic 1-0. LSG-EP 4,5-5,5. Predrag beantwoordde de loperzet met een manke paardsprong naar Pa5. Pe5! Td8; Lxh6! Lxe4; Lg5 en 1-0 want Lucas gaat beslissende materiële voorsprong nemen!

Sergey Fedorchuk – Jelmer Jens 1-0. LSG-EP 4,5-5,5. Gewoon naar al die offers kijken in stijgende verbazing: Lxf7 Kxf7; Pdxe5+ fxe5; Pxe5+ dxe5; Txd7+ Kg8; Dg3+ Kf8; Dxe5 en 1-0, want als Th7 dan Txh7 en zwart had ook eigenlijk al geen zinnige zetten meer!!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-