bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: BC de Sprinter op 11-11-21.

 

BC de Sprinter is een bridgeclub van 65 leden met als speelavond de donderdagavond in café Meerzicht, Albrandswaard 1. Door de lock down van de café’s na 20:00 is de avond van 11-11-21 voor minstens drie weken de laatste bridge-avond geweest van de Sprinter. Hopelijk kan hierna de draad weer worden opgepakt. Van bijna 40 bridgers in twee lijnen op 11-11 behaalden Gea van Eenige & Fons van Eenige in de A-lijn over de hele avond de hoogste score van 63,89%, gevolgd door Louisa de Wit & Maarten van Asseldonk met 61,11%. Het hierna getoonde spel 14 droeg fors bij aan de mooie score van de topscorers want op dit spel boekten zij 100%, door exact 3SA te maken. In de B-lijn boekten ook Annette vd Sterren & Co van Beijeren 100% op dit spel. Aan acht van de negen tafels werd SA gespeeld op spel 14 met als zo vaak heel uiteenlopende scores: 3SA-3; 3SA-1; 2x 2SA-1; 1SA+2; 2SA+2 en 2x 3SA.

Spel 14 dd 11-11-21; Oost/Niemand

Sprinter nov21

Biedverloop bij Prof Jack op basis van eenvoudig Acol

Oost en Zuid passen, maar West heeft een sterk spel in handen, 16 punten, geen SA-verdeling, en biedt 1 klaveren, waarna Oost 1 ruiten biedt (NZ passen steeds), West 1 harten, Oost 1 schoppen. Er is geen fit in een kleur, zodat West met zijn sterke spel naar 2SA springt, waarna Oost nog eens 3 ruiten laat horen, wat West dan toch maar verhoogt naar 3SA.

Mogelijk spelverloop, mede gelet op double dummy (beste spel & tegenspel)

OW krijgen het moeilijk als Noord met schoppen opkomt, of met ruiten. Echter, Oost heeft twee keer ruiten geboden, dus de ruiten lijken niet in beeld. In de praktijk zal Noord ook vaak met zijn langste kleur harten opkomen. In dat geval kunnen OW gemakkelijker van hun hartenzevenverliezer afkomen. West neemt met schoppenaas. West kan nu het best met zijn harten vervolgen, Zuid neemt de slag met zijn aas. Al liggen er twee hoge ruiten in de dummy, Zuid komt met ruiten terug, genomen in Oost met het aas. Dit is het moment voor OW om met klaveren te komen, want dan gaat de boer in Zuid verloren, en maken OW eventueel vier klaverenslagen. Als de boer wordt gedoken, zet West zijn tien, maar klaveren heer in Noord wint de slag. NZ kunnen nu schoppenvrouw en boer maken en dan is Zuid aan slag. NZ hebben nu vier slagen en kunnen OW nu down spelen door met harten of klaveren terug te komen. West komt dan aan slag en zal uiteindelijk zijn harten zeven kwijt zijn aan de harten acht in Noord. Als Zuid echter met ruiten terugkomt, komt Oost aan slag, die bovendien nog een vrije slag heeft in schoppen acht. Dat zijn twee slagen waaronder West in ieder geval zijn hartenverliezer kan deponeren, en Oost brengt vervolgens met zijn laatste harten West aan slag die alle resterende slagen maakt, waardoor OW dan wel 3SA exact maken. In de praktijk weten NZ natuurlijk niet waar alle kaarten zitten en dan lijkt het uiterst moeilijk om OW down te spelen, maar wat toch vier keer gebeurd is.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

-advertenties-

-goede doel-