schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Derde ronde KNSB-competitie

Op zaterdag 6-11-21 was de derde ronde. In de meesterklasse zijn Charlois Europoort en LSG IntelliMagic nog steeds zonder puntverlies. De beide flitsen hierna zijn prachtige tactische winsten van Erik van den Doel (Charlois Europoort) en van Edwin van Haastert (LSG IntelliMagic). En Passant Bunschoten en AMEVO Apeldoorn wonnen echter ook weer, en staan slechts één puntje achter beide koplopers. Maar HMC Den Bosch lijkt te zijn afgehaakt door in en tegen Zuid-Limburg te verliezen. In klasse 3E deden de Zoetermeerse ploegen Promotie en Botwinnik goede zaken door hun wedstrijden ruimschoots te winnen. Promotie won met 6-2 van De Amstel en Botwinnik won met 2,5-5,5 van DD2 Den Haag. Promotiekandidaat Promotie heeft nu als enige ploeg in deze klasse de maximale score van 6 uit 3, omdat mede-koploper Schaakhuis Den Haag met 5,5-2,5 verloor van Leiderdorp en op vier punten is blijven staan. Er zijn vier teams met vier punten in de achtervolging. Promotie heeft een relatief zware en brede top: van de acht teamleden zijn er vijf 2100-plussers, waarvan Eelco Kuipers zelfs 2322 heeft. Deze toppers hebben alles nog gewonnen, al heeft een drietal niet alles meegespeeld. In totaal scoorden deze vijf spelers 12 uit 12! Als Corona ditmaal geen spelbreker gaat worden, ziet het er goed uit voor Promotie!  

 

                                 Na Db3                                                          Na … Txa2
Doel nov 21 Haastert nov 21

 

Erik van den Doel – Rein Verstraeten 1-0. HWP Sas van Gent – Charlois Europoort 4,5 – 5,5. In betere stand (volgens Fritz) verspeelt zwart het tempo (ziet bij nader inzien dat aanval niet zal doorslaan) waarna Erik het in deze stand mag proberen en schitterend gaat combineren: …Th1+; Ka2 Th6; La6! bxa6 of?; Txg2! d5 of?; Tg8+ Kc7; Db8# met een heuse mat als slotzet!

Edwin van Haastert – Jasper Geurink 1-0. Groninger Combinatie – LSG IntelliMagic 3,5 – 6,5. Het staat allemaal weer prachtig voor nog wat simpel ogende schaakzetten: Met Te5 wordt het paard 2x aangevallen: Pc6; met Te6 wordt de koning via Te8 met mat bedreigd: Ke8. En nu staat alles goed voor de slotzet: de loper die zo fraai veld g2 verdedigt, gaat ook nog even aanvallen: Ld5: een dubbele aanval op Ta2 en veld f7 (schaak! waarna Tg6 verloren gaat). Dus 1-0. Schitterend!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-