schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Hoogovens 1972, een sterrentoernooi.

 Uitgenodigd waren de oud-wereldkampioenen Tal en Smyslov, de IGM’s Benkö, Browne, Donner, Hort, Ivkov, Ljubojevic, Portisch en Savon (kampioen Sovjet-Unie), de IM’s Smejkal, Adorjan, Hartoch, Langeweg, Ree en Timman. Kort daarvoor had Hans Ree samen met WK Spasski de eerste plaats gedeeld in het Open Canada!! Helaas speelde de nierziekte van Tal op en werd hij vervangen door Pomar, inmiddels 40 jaar en oud-wonderkind. Pomar kwam als eerste aan de leiding met drie (3/3) gewonnen partijen. De eerste ronde was gelijk al van een slopende tijdsduur, zeven van de acht partijen werden afgebroken. Timman speelde een sterke remise tegen Portisch, maar in de volgende ronde verloor hij van Pomar. In de derde ronde verraste Timman met winst tegen Smejkal, terwijl Portisch van oud-WK Smyslov won. In de vierde ronde wonnen Timman van Ree en Donner met een combinatie (flits) van Hartoch, beiden hebben 2,5/4. In de vijfde ronde verloor Smyslov al zijn tweede partij van Smejkal; de beide Russen staan nog niet eens op 50% en lijken nu al kansloos! Daarentegen won Portisch nu weer van Ivkov en ondanks zijn zware beginprogramma, staat hij nu gedeeld eerste met Pomar met 4/5. In de zesde ronde won Donner van Timman, kwam Portisch alleen aan de leiding omdat Ivkov Pomar versloeg. Maar Donner bracht er vervolgens niets van terecht tegen Hort. Na de zevende ronde leidt Portisch het veld met 5+1, voor Pomar en Browne met 5. De beste Nederlanders zijn Donner en Timman met 3,5/7. In de achtste ronde kwamen de Russen eindelijk opzetten, Savon en Smyslov wonnen, maar Portisch staat intussen erg ver voor. De negende ronde was vooral remiseronde. Na tien ronden heeft Lajos Portisch met 8/10 al 2,5 punten voorsprong genomen op een groep van vijf volgers. In de elfde ronde pakte Timman met 1,5/2 weer de 50% score. Timman stal de show met een winnend stukoffer tegen Ljubojevic. Met 5,5/11 verkeert hij in het hooggeachte gezelschap van de Russen Savon en Smyslov! Enkelen liepen die maandag kreupel. Gevoetbald, neem ik aan? Was dan de vraag, want enkele schakers hadden meegedaan aan een partijtje voetbal op zondag. Savon ging door met winnen, helaas ten koste van Jan Timman. Hartoch verraste met winst op Browne. Schakers doen het rustig aan, was één der krantenkoppen over de dertiende ronde. Jan Timman blunderde in goede stelling helaas tegen Browne. Smyslov versloeg Ljubojevic. In de voorlaatste ronde werd Portisch al kampioen, en wonnen al zijn drie achtervolgers: Pomar, Hort en Browne. Timman is de laatste rondes helemaal weggezakt, heeft nog steeds 5,5. De vijftiende ronde bestond helemaal uit remises, en werd de eindstand: 1. Lajos Portisch 10,5/15; 2-3. Pomar en Hort 9; 4. Browne 8,5; 5-6. Savon en Smyslov 8; 7-9. Smejkal, Benkö en Ivkov 7,5; 10-12. Donner, Hartoch en Ree 7; 13-15. Ljubojevic, Adorjan en Timman 6; 16. Langeweg 5,5.       

 

              Na Txb6                                     na … Td7
Portisch Lajos Ivkov Borislav 38.Txb6 Donner Hartoch 1972

 

Lajos Portisch – Borislav Ivkov 1-0. Hoogovens 1972. Toen het paard niet ging verdedigen, won Portisch snel: Pe4?; Tc7 Te7; Txe7 Txe7; Tb8+ Kh7; Lxd4+ en 1-0, want zwart gaat mat na exd4; Df5+ g6; Dc8 en Dg8#

Jan Hein Donner – Rob Hartoch 1-0. Hoogovens 1972. Donner begint eens te meer aan een fraaie combinatie: De2! Pd3; Dh5+ Kg8; Dh7+ Kf8; Lxd3 cxd3; Lc5+ Te7; Tae1 en 1-0, want wit gaat winnen, bijv: Lf6; Lxe7+ Dxe7 of?; Txe7, enz.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-