schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Tweede ronde KNSB-competitie

 

In de Meesterklasse is het aantal van drie koplopers van de eerste ronde al verminderd tot twee teams met de maximale score van vier punten na twee ronden: LSG IntelliMagic en Charlois Europoort. Hun ratingsterkte belooft bovendien dat het landskampioenschap van dit jaar vermoedelijk wel terecht zal komen bij één van beide teams, tenzij er nog een team sterk naar voren komt uit de groep volgers. De derde koploper van de eerste ronde, HMC Den Bosch, haakte dit weekend (voorlopig?) af na een gelijkspel tegen de Kennemer Combinatie en staat nu met drie punten op een gedeelde derde plaats, samen met het op papier zeer sterke team van En Passant en met AMEVO Apeldoorn.

In klasse 3E van de Zoetermeerse schaakclubs Promotie en Botwinnik is al na twee ronden een stevige scheiding ontstaan tussen de twee koplopers Promotie en Schaakhuis (Den Haag) met vier punten en de groep van maar liefst zes volgers met slechts twee punten. Aangezien al deze volgers al een forse nederlaag hebben geleden, zullen deze teams alleen in een heel optimistische bui nog kunnen denken, dat zij alsnog een kansje kunnen maken om zich te voegen bij de twee genoemde favorieten voor het kampioenschap. De twee teams onderaan de ranglijst met nog nul punten, zullen het zeer waarschijnlijk erg moeilijk krijgen om nog hogerop te komen, al verdient Botwinnik het complimentje dat het met slechts 4,5-3,5 van het sterke Promotie verloor, dat deze ronde echter nogal verzwakt aantrad door de afwezigheid van twee 2100-plussers. De eerste flits komt uit het boeiende verslag van IGM Robin Swinkels over LSG-HWP. De tweede flits komt uit de “partijen meesterklasse” van de KNSB.

 

                              Na 22. Td1                                                na 56. … Tc2
Haastert okt21 Kunin okt 2021

 

Edwin van Haastert – Helmut Cardon 1-0. LSG IntelliMagic – HWP Sas van Gent 5,5-4,5. Zwart staat een kwaliteit voor, staat echter toch lastig en speelt na lang nadenken … Ke7 ?? om ruimte te maken voor Th8, maar die gelegenheid krijgt hij niet meer: Da3+ c5; Dxa7 Tc7; Pc6+! Kf8; Td8+ Pe8; Dc5+ en 1-0 want zwart gaat mat.

Sergei Tiviakov – Vitaly Kunin 0-1. Groninger Combinatie – En Passant 2,5-7,5. Wit staat na Txc2 niet veel slechter, maar grijpt mis met De3 ? Pd5!; Da3 Pxf4; Txc2 De4+ en 0-1 want wit gaat mat.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-