schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Grootmeestertitel voor Robby Kevlishvili, lid van de Zoetermeerse SV Promotie! 

 

Verkort overgenomen uit Schaaksite.nl. Nieuws van 23 juni 2021

Robby Kevlishvili foto Lennart OotesMet een score van 6 uit 9 in het schaaktoernooi Barreau de Paris GM 2021 scoort Robby Kevlishvili zijn derde
grootmeesternorm en treedt daarmee toe tot het selecte gezelschap van Nederlandse grootmeesters. Robby heeft met zijn 20 jaar al een internationale schaakcarrière achter de rug in aanloop naar deze felbegeerde grootmeestertitel. Als pupil wordt hij lid van schaakvereniging SV Promotie te Zoetermeer. Onder toeziend oog van zijn vader Shota Kevlishvili laat hij al vroeg zien over een enorme dosis schaaktalent te beschikken. Op tienjarige leeftijd kwalificeert hij zich dan ook voor het Europees jeugdkampioenschap in Bulgarije, het begin van zijn internationale carrière. Een jaar later, in 2012, treedt hij aan op het Wereldkampioenschap onder 12 jaar in Turkije. In 2013 wordt hij wereldkampioen snelschaken t/m 12 jaar. Reeds op 15-jarige leeftijd mag hij zich Internationaal Meester noemen. Vanaf dat moment begint zijn jacht op de grootmeestertitel. Hiervoor is intensievere training vereist door Nederlandse topschakers zoals Ivan Sokolov en Merijn van Delft. In 2018 brengt hij tijdens het Grenke Open 2018 brengt hij zijn eerste norm binnen. In het Czech Open 2020 wordt ook de tweede norm gerealiseerd. De derde norm behaalde hij dus in het Barreau de Parijs 2021. Voor zijn schaakprestaties reisde hij al als tiener de hele wereld over, en intussen combineert hij schaak met een studie economie aan de universiteit van Saint Louis in de Verenigde Staten waar ook de Nederlandse topschaker Benjamin Bok studie en schaken combineert. In Schaakmagazine (Bondsblad KNSB) van augustus staat een verslag van zijn toernooi in Parijs, waarin hij onder meer won met een fraaie combinatie van Ilyass Msellek (flits). Robby en Sebastien Feller werden met 6/9 gedeeld tweede in Parijs, winnaar werd met 6,5/9 het Belgische wonderkind Daniel Dardha, in de KNSB-competitie spelend voor Europoort.

  

                                  Na c4                                                          na … Kc6
Kevlishvili 2021 Dardha 2021

 

Ilyass Msellek – Robby Kevlishvili 0-1. Barreau de Paris 2021. Ilyass begon de partij met een hevige aanval, die niet doorsloeg en de stand nogal asymmetrisch maakte. Robby verkreeg nu voordeel met Tb8!; Dxb8 of? Txc4+; Kd3 Td4+; Kc3 Td8+; Dxe5 fxe5 en even later 0-1.

Alberto David – Daniel Dardha 0-1, Barreau de Paris 2021. Na 112 zetten werd het toch nog 0-1. Toen Alberto verzuimde om Th6+ te spelen, maar Kb8 deed, was het toch verloren na Pa6+; Ka8 Pc7+ en 0-1, want er zou nog volgen Ka7 Pb5+; Ka6 Ta7#. Volgens schaakgids.nl is toren en paard tegen toren alleen te winnen als de verdedigende koning naar een uiterste randveld, zoals a8, wordt gedreven. Dat kan natuurlijk lang duren, maar niet eeuwig door de 50-zettenregel: als er 50 zetten lang geen pionzetten zijn gedaan en ook geen stukken zijn geslagen, dan kan er remise geclaimed worden. In bovenstaande partij was er op de 77e zet voor het laatst geslagen.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: Robby Kevlishvili

-advertenties-

-goede doel-