bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: grote bridgeclub BC Zoetermeer. 

BC Zoetermeer is binnen de tien jaar uitgegroeid tot een voor Zoetermeerse begrippen grote bridgeclub van 216 leden, die op maandagavond en op woensdagmiddag hun competitie spelen in “1892 Eten en Drinken” en die op donderdagmiddag in “Sportcafé de Veur” actief zijn. Op maandagavond 4-10-21 waren Leontien Preseun & Ruth Smits de winnaars met 61,46%, gevolgd door Jan de Rijk & Mavis Aanen (58,59%) en Thea Oudmeijer & Jos van Schilt (58,33%). Onderstaand spel 3 droeg voor de winnaars fors bij aan hun mooie score, want op dat spel speelden zij hun tegenstanders die 3SA speelden, maar liefst 3 down voor 100%.

Spel 3 4-10-21; Zuid/OW

162.1

Biedverloop bij Jack op basis van eenvoudig Acol:

Zuid opent met 3 klaveren, door zijn zevenkaart klaveren bij 8 punten, West past nog net bij Jack, maar in de praktijk biedt West mogelijk drie ruiten. Noord vervolgt dan met 3SA: SA-verdeling met een mooie klaverenaanvulling en ruitenstoppers, allen passen.

Een spelverloop

In de praktijk komt Oost tweemaal op met schoppen (langste kaart) of in vier gevallen met ruiten, want in die gevallen heeft West ongetwijfeld ruiten geboden, en komt Oost dus op in de kleur van zijn partner. Schoppen speelt NZ in de kaart, ruiten geeft de verdediging meer kans. Ruiten tien in Noord blijkt dan een cruciale rol te spelen. Opkomst met kleine ruiten in Oost, West de heer, Noord het aas. Noord komt met klaveren, maar mist de aas die in Oost zit. Oost weer een kleine klaveren naar de vrouw in West die de slag maakt en die die terugkomt met een kleine ruiten voor de derde ruitenslag. Waar zit de boer? Zet Noord nu de tien of niet? In ieder geval, de boer zit in Oost en Oost pakt met de boer de slag. Oost heeft geen ruiten en klaveren meer, de schoppenaas ligt op tafel en Oost komt ongetwijfeld terug met harten, voor het aas in West. Als Noord de ruitentien al heeft gezet, maken OW nu nog al hun ruitenslagen, per saldo maken OW vijf ruitenslagen, 1 klaverenslag en 1 schoppenslag, en zijn NZ drie down! Als Noord zijn ruiten tien heeft gedoken, blijkt de tien opeens de formidabele stopper te zijn en wordt het aantal ruitenslagen voor OW afgestopt tot slechts twee slagen (vrouw en boer), en met de klaverenslag en de hartenslag komen OW dan niet verder dan vier slagen, en hebben NZ het contract van 3SA precies gemaakt! In de praktijk waren de scores op de 6SA-contracten: 2x (3SA+2), 1x (3SA+1), 2x (3SA C) en 1x (3SA-3). De twee NZ topscores (3SA+2: 81,25%) waren van Erik Bruin & Peter Englebert en Nicole Groen & Wim van Son.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

-advertenties-

-goede doel-